Anomaliile meteo influențează locurile de muncă

Data publicării:
inundatii

O iarnă foarte rece poate lovi economia mai tare decât un uragan. Fed-ul din San Francisco arată că surprizele meteo schimbă complet traiectoria unei ţări. În Statele Unite, în lunile când vremea a sfidat mediile istorice, s-au pierdut zeci de mii de locuri de muncă. Partea bună este că şi inversa e valabilă. Într-o iarnă caldă, sunt şanse să se dea drumul la angajări.

După ce a făcut 1.000 de victime în Haiti, uraganul Matthew a ucis cel puţin 23 de persoane în Statele Unite, a închis toate şcolile, magazinele şi băncile care i-au stat în cale - însă analiştii spun că efectul asupra economiei americane va fi neglijabil.

Ba chiar, o vreme neobişnuit de rece sau de caldă poate avea repercusiuni mult mai mari. Asta fiindcă furtunile lovesc local, pe când anomaliile meteorologice se simt în regiuni mult mai mari şi mişcă mai puternic acul cântarului statistic.

Cercetătorii Rezervei Federale din San Francisco arată în februarie şi martie economia americană a adăugat o sută de mii de locuri de muncă exclusiv din cauza temperaturilor anormal de ridicate. Bucuria însă a fost de scurtă durată, fiindcă în mai vremea a fost mult mai rece decât era normal, iar economia Americii a frânat. O dată, fiindcă angajările de sezon au fost amânate, dar şi fiindcă o parte din ele se făcuseră deja în lunile calde dinainte.

Datele sunt ajustate sezonier de către institutele de statistică, dar sunt luate în considerare doar fenomenele previzibile, cum ar fi faptul că înainte de sărbători creşte consumul, iar iarna sectorul construcţiilor intră în hibernare. Elementele-surpriză, precum anomaliile meteo, sunt lăsate în afară. Odată ce Fed-ul din San Francisco le-a inclus însă în calcul, a reieşit că angajatorii americani au creat 162 de mii de locuri de muncă în mai, faţă de 24 de mii câte numărase Departamentul Muncii. Diferenţa, de 575 %, e tocmai efectul vremii calde din lunile anterioare şi al temperaturilor sub medie din mai.

Temperaturile înalte în timpul iernii sau primăverii influenţează mai tare economia decât ninsorile sau ploile extinse. În cazul acestora efectele sunt de trei ori mai mici, arată The Wall Street Journal. Însă dacă vin cu repetiţie, se fac simţite puternic.

S-a întâmplat în februarie 2015, când America a fost lovită de mai multe furtuni de zăpadă și mai multe state au înregistrat cele mai mici temperaturi de când se fac măsurători. Datele oficiale arată că atunci numărul slujbelor nou create a plonjat cu 26 de mii, dar ajustările alternative ale Fed-ului arată o scădere şi mai mare, de 80 de mii de locuri de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri