ASF anchetează pierderile la bursă după declarațiile de desființare a pilonului II de pensii

Data actualizării: Data publicării:
ionut misa director directie mari contribuabili anaf

Anchetă a Autorităţii de Supraveghere Financiară! Potrivit informaţiilor obţinute de Digi24, instituţia vrea să afle câţi bani s-au pierdut la bursă, după declaraţia ministrului Finanţelor, referitoare la desfiinţarea pilonului II de pensie.

Potrivit informațiilor Digi24, ASF a deschis o investigație în care analizează dacă declarațiile ministrului de Finanțe Ionuț Mișa au afectat cotația acțiunilor pe bursă, în baza că instituția supraveghează atât piața asigurărilor cât și piața de capital.

Declarația ministrului a fost făcută pe data de 29 iunie.

Pierderile de pe bursă sunt estimate între 1,5 și 3 miliarde de lei pentru o singură zi. Cert este că de la o zi la alta, începând cu 29 iunie și până a doua zi, cotația la bursă a primelor 20 de companii a scăzut destul de mult, cu până la 4%.

Recent, Guvernul a anunțat că face o analiză a modului în care au fost administrate, timp de 10 ani, sumele intrate în Pilonul II de pensii. Ministrul Muncii spune că informaţiile urmează să vină de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Ministrul de Finanțe Ionuţ Mişa, spunea, la preluarea mandatului, că Pilonul II de pensii, care administrează active de aproape 40 de miliarde lei, va fi desfiinţat, banii vor fi returnaţi contribuabililor, iar aceştia vor trebui să aleagă între Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat.

Pilonul doi de pensii, da, se va desfiinţa”, a spus el, răspunzând la întrebarea unui jurnalist.

Ministrul a precizat apoi, într-un comunicat transmis de PSD, că nu a declarat că va susţine desfiinţarea Pilonului ll, ci doar a răspuns unei întrebări care „probabil, a fost interpretată greşit”. El a adăugat că nici nu ar fi putut face o astfel de previziune şi spune că regretă „confuzia creată”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri