Ce-și doresc oamenii de afaceri germani de la România

Data actualizării: Data publicării:
oameni de afaceri germani

Un schimb comercial anual de 27 de miliarde de euro şi 250 de mii de oameni care lucrează în ţara noastră pentru companii din Germania dovedesc că România este atractivă pentru investitorii germani. O spune ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, care s-a întâlnit la Cluj cu oameni de afaceri germani. Aceştia spun că lucrurile s-ar putea îmbunătăţii şi mai mult, dacă ţara noastră ar urma exemplul german: stabilitate financiară şi mult mai mulţi muncitori calificaţi.

Ambasadorul României în Germania şi omologul său la Bucureşti, alături de oameni de afaceri germani din ţara noastră au dezbătut, la Cluj, legătura economică dintre cele două ţări.

„România este unul din actorii parteneri din primul eșalon ai Germaniei în Uniunea Europeană, în NATO, în vecinătatea mai mult sau mai puțin apropiată. Este țara care are un schimb anual comercial bilateral de 27 de miliarde”, a declarat Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germaniei.

Iar cifra a crescut în ultimii zece ani cu 10%.

„Este un semn că interesul economic și capacitatea, potențialul economic bilateral sunt în continuare foarte puternice. Se exportă. Multe firme germane exportă în mare parte în Germania”, a spus Emil Hurezeanu.

La rândul lor, investitorii spun că deschiderea unei afaceri în România este condiţionată în prezent de forţa de muncă şi de stabilitatea fiscală.

„Ce lipsește momentan este educația și profesionalism în sistemul de educație. Eu cred ca cea mai mare problema de pe piața muncii este că școlile profesionale nu funcționează așa cum trebuie. Firmele au mare nevoie de muncitori calificați”, a declarat Johannes Becker, investitor german.

„Predictibilitate și la educație, la fel. Acolo era un sistem educațional predictibil, un sistem politic predictibil, un sistem fiscal totul așezat, lucruri pe care te poți baza pe termen mediu și lung. La noi sărim de la o idee la alta”, recunoaște Dragoș Anastasiu, investitor român.

Peste 250.000 de români lucrează pentru companii din Germania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri