Efectele impozitului forfetar din turism

Data actualizării: Data publicării:
turism

Impozitul forfetar din turism intrat în vigoare anul acesta îi loveşte pe întreprinzătorii mici. Patronii barurilor se plâng că legea îi dezavantajează dacă au grădini şi terase mari. Asta deoarece în afara sezonului cald, acestea nu sunt folosite şi plătesc pentru spaţii care sunt utile afacerii doar câteva luni pe an. Pe de altă parte, hotelierii spun că impozitul forfetar se va vedea în costuri, iar tarifele vor creşte.

Alina Grama are un bistro cu terasă în centrul Capitalei. Va plăti anul acesta un impozit forfetar de 4.700 de lei pe lună, pentru restaurantul de 100 de metri pătraţi şi pentru terasa de 400 de metri pătraţi. Asta chiar dacă terasa funcţionează doar vara, iar acum este plină de zăpadă.

Pentru o locație de genul cum suntem noi este o sumă mult prea mare pentru a putea fi susținută la modul real și ne gândim serios dacă mai rămânem în acest gen de afaceri sau nu. Nu e ca și cum ai terminat de făcut un local, l-ai amenajat și ai început, încontinuu apar cheltuieri neprevăzute, trebuie să te reînnoiești, să te remondernizezi astfel încât să ții pasul. Noul impozit din turism vizează 7.000 de unităţi de cazare şi 24.000 de restaurante şi baruri, cu afaceri totale de 3,2 miliarde de euro,” spune Alina Grama, coproprietarul unui bistro.

Nici hotelierii nu sunt mai feriţi de efectele impozitului forfetar, chiar dacă unii au afaceri de câteva ori mai mari decât proprietarii de restaurante. Jumătate din camerele de hotel din Capitală sunt clasificate la patru stele.

Orice cost suplimentar se va regăsi în tarifele clienților, unii care sunt pe pierderi vor mări tarifele, din fericire piața e într-o creștere și astfel introducerea unei noi legi va fi absorbită de lege,” spune Călin Ilie, proprietarul unui hotel de patru stele.

Impozitul specific din turism va aduce la buget 2,4 milioane euro doar de la hotelurile din Capitală, potrivit unui analize ZF.ro. O treime reprezintă banii strânşi de la cele de 5 stele.

Legea este însă criticata, inclusiv de fostul secretar de stat in Ministerul de Finanţe Gabriel Biriș, pentru că dezavantajează micii intreprinzatori. Antreprenorii vor plăti impozit forfetar indiferent de cifra de afaceri. Înseamnă că şi microintreprinderile vor trebui să achite impozitul.

Impozitul specific așa cum a fost reglementat o să creeze foarte mulți perdanți, în special în zona pe care ați menționat-o și dumneavoastră restaurantele mici sau investitorii la început de drum care nu au o clientelă bine stabilită și un vad, care vor plăti impozitul chiar dacă sunt pe minus. Pornim din start cu ideea că cei mici nu ne interesează și că ne interesează cei mari, cei mici pot să moară, e drept această creștere a plafonului la 500 de mii de euro pentru microintreprinderi scoate din sfera de aplicare foarte multe din aceste afaceri pentru că e greu cu un rest mic să depășești plafonul, la 100 de mii nu era așa greu,” precizează Gabriel Biriş, consultant fiscal.

Nu vor fi afectaţi patronii complexurilor de pe litoral, spun consultanţii fiscali. Ei plătesc impozit pe locul de cazare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri