Guvernul le-ar putea interzice firmelor care au fraudat statul să mai participe la licitaţii

Data publicării:
ghinea captura

În Guvern se analizează posibilitatea introducerii unei „liste negre” a firmelor care au fraudat statul pentru a le interzice participarea la licitații publice, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, la Digi24. Totuși, chiar dacă legea permite sancționarea acestor firme în acest fel, măsura ar putea fi contestată.

„Am avut o discuţie cu preşedintele Agenţiei de Achiziţii Publice. Cred că soluţia la care trebuie să recurgem este să facem aceste <<liste negre>> cu firme care au fraudat statul şi care nu ar mai trebui să fie primite la licitaţii, doar că din punct de vedere juridic este contestabil. Este permisă de noua lege a achizițiilor, dar este contestabilă", a spus ministrul referitor la firmele care deși au adus prejudicii statului au în continuare dreptul să participe la licitații publice.

Ministrul a explicat că măsura ar putea fi contestată de Consiliul Concurenței, care ar putea considera că este o sancțiune neconcurențială, dar și din instanță. 

„Este o situaţie atât de gravă încât să recurgem la aceste măsuri care sunt, într-adevăr, extraordinare? Răspunsul meu este da. Dar nu eu singur decid. Am avut o discuţie la nivel de Guvern şi a urmat să fie analizate soluţiile tehnice şi juridice. Când ai atât de multe crize și bombe nu poți să te ocupi de o singurpă chestiune permanent, este una dintre chestiunile pe care le avem în vedere", a adăugat Cristian Ghinea la emisiunea În Fața Ta de la Digi24..

Citiți și: Cristian Ghinea: Nu e corupție clasică, e un sistem pervers. Se inventează nevoi fictive ale instituțiilor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri