Românii, daţi pe mâna recuperatorilor de credite

Data publicării:
Capture

România a avut cea mai mare rată de vânzări de credite neperformante din Europa Centrală şi de Est. Tranzacţiile au ajuns la 3,5 miliarde de euro în ultimii doi ani. Mulţi români cu credite ipotecare în valută s-au trezit pe mâna unor firme de recuperări de credite din afara ţării. Oamenii au plătit în continuare ratele fără să ştie că au fost vânduţi de bănci.

Băncile au scos anul trecut la vânzare mai multe credite neperformante ca în 2015. Preţul mediu a fost de 11% din valoarea împrumutului şi a plasat România pe primul loc în regiune.

E bine să nu fii pe primul loc la credite externalizate, înseamnă că ai avut foarte multe credite neperformante. Aici a fost şi vorba de o lege mai permisivă care le-a permis să restructureze aceste credite să îmbrace în diverse forme în aşa fel încât ele să nu trebuiască să fie văzute ca şi credite cu pierdere şi le-au externalizat când a fost cel mai bine pentru băncile respective,” explică Dragoș Cabat, analist economic.

Pentru unii clienţi a fost un coşmar. Spun că s-au trezit pur şi simplu cu creditul vândut la executori din afara ţării. Daniel Iosif a luat în 2006 un credit ipotecar în franci elveţieni. A ajuns la o firmă de executori din Austria.

Doar după ce am ajuns la avocat mi s-a spus că creditul meu s-ar putea să fi fost la un moment dat externalizat. Nu am fost un client-problemă, mi-am plătit ratele la timp,” spune Daniel Iosif, client externalizat.

Executorii au cumpărat creanţele cu sume cuprinse între 0,2 şi 3 % din credit. Adică la un credit de nevoi personale de 10.000 de euro, executorii pot câştiga până la 300 de euro.

Nu şi-a pus nimeni problema că poate împrumutaţii respectivi chiar nu puteau să mai plătească şi ar fi putut să le răscumpere totuşi cu 20%.Te puteai trezi executat silit de către un creditor dintr-o insulă cu care practic nu puteai să iei legătura,” precizează Adrian Cuculis, avocat.

Băncile româneşti vor să reducă rata creditelor neperformante sub 10 procente. Anul trecut instituţiile bancare au realizat un profit total de 4,7 miliarde de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri