Secate de bani. Companiile de stat, obligate să se împrumute

Data actualizării: Data publicării:
bani euro teanc shutterstock_127466858

Obligate de guvern să verse banii din rezerve în buget, companiile de stat sunt nevoite să se împrumute pentru a face investiţii. Creditele înseamnă însă îndatoare şi cheltuieli mai mari care, în final, ajung să fie plătite de consumatori.

Companiile cu acţionar majoritar de stat au fost obligate să mai facă o alocare de dividende către acţionari în acest an, după o primă rundă petrecută în primăvară. Atunci s-a distribuit 90% din profitul şi chiar mai mult de atât. Acum companiile au dat din rezervele constituite în mulţi ani. Unele ajung la expuizarea lor.

Una dintre companiile care au dat noi dividende este Transelectrica. A dat 171 de milioane de lei şi acum nu a mai rămas cu nimic pentru investiţii. Un document către acţionari citat de profit.ro arată că transportul naţional de electricitate are nevoie de credite.

Investiţiile asumate, inclusiv impuse de Guvern şi de angajamentele europene nu pot fi acoperite.

Mihai Tudose, premierul României: Dividendele, în mod cert, se dau acționarilor. Nu le-a jefuit nimeni. Nu le-a luat nimeni ceea ce nu avea dreptul. Le-m luat acum pentru că acum ne trebuiau, pentru că vrem să începem nişte proiecte foarte mari. Cu toate companiile s-a vorbit, acolo unde banii nu erau angajaţi sau nu era nicio prognoză că erau necesari.

Chiar dacă acţionarul are dreptul să ceară bani din companie, tot acţionarul, pentru binele proprietăţii sale, nu are voie să ajungă să o golească de resurse financiare şi să o pună în dificultate.

Iar documentele din interiorul companiilor arată că banii erau angajaţi şi e nevoie de împrumuturi pentru a acoperi cheltuielile.

Nuclearelectrica, o altă companie care a fost nevoită să accepte plata de dividende suplimentare arată într-o notă către acţionari, că aproape rămâne fără rezerve. Banii distibuiţi către acţionari, 110 milioane de lei, din care statul ia 90 de milioane, reprezentau 85% din banii puşi deoparte pentru investiţii.

Practic a rămas cu mai puţin de 20 de milioane de lei. Iar Nuclearelectrica are nevoei de resurse financiare uriaşe pentru că reactorul unu de la Cernavodă are nevoie de modernizare întrucât şi-a depăşit ciclul de viaţă. Iar recondiţionarea costă circa 1,5 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri