Secretele unui lider de succes

Data publicării:
Interior Minister de Maiziere Moves Into New Office
Foto: Gulliver/Getty Images

Spune-mi cum te porţi cu un cal, ca să îţi spun cine eşti. Cam aşa ar putea fi descrise exerciţiile create de doi olandezi care te ajută să descoperi ce fel de lider eşti, prin modul în care interacţionezi cu un cal. Acesta este unul dintre animalele dotate cu inteligenţa de a oglindi comportamentul uman şi de a înţelege despre oameni ceea ce poate nici ei nu ştiu încă.

De mai bine de 15 ani, Toine Kets şi Helga Meurs transformă interacţiunea dintre un om şi un cal într-un exerciţiu de autocunoaştere. Toine este specialist în resurse umane, iar Helga în comportamentul cailor. Împreună au dezvoltat sute de exerciţii pentru a le uşura managerilor misiunea.

Toine Kets: „Managerii conduc oamenii. Asta înseamnă control. Iar controlul limitează libertatea. În zilele noastre oamenii vor mai multă libertate, vor să fie creativi, să încerce lucruri. De aceea în mod natural trebuie să îndrumi oamenii. Am găsit multe asemănări între modul în care se lucrează în companii şi lucrul cu caii.”

-”Sunt mulţi oameni care chiar se schimbă după această experienţă?”

Helga Meurs: „Da, chiar sunt. Aş putea să vă spun multe poveşti, dar cea care îmi vine acum în minte este despre o echipă care a fost aici, cu o doamnă manager căreia îi era foarte teamă. Când am luat pauza de prânz mi-a spus că frica face parte din viaţă şi că îţi poate fi frică şi la locul de muncă. Am vorbit şi despre a cere ajutor şi mi-a spus: Nu pot cere ajutorul colegilor mei, vor crede că nu sunt un manager bun. La final toţi colegii au ajutat-o cu ultimul exerciţiu şi a fost uimitor să vedem cum au avut grijă de ea. La fel şi calul, pentru că el se integrează în grup. Nu poţi să forţezi să se întâmple asta, se întâmpla. Calul se conectează cu oamenii, dacă şi ei se conectează între ei.”

- „Dar ai şi cai cu o personalitate dificilă şi nu poţi lucra cu ei?”

Helga Meurs: „Da, într-o companie sunt şi angajaţi cu o atitudine dificilă. Dar cei mai mulţi cai au experienţă cu oamenii.”

Toine Kets: „Un cal este un animal care se bazează pe călăuzire, pentru că sunt animale libere care fug când apare pericolul şi trăiesc în herghelii. Deci se bazează pe lider, altfel ar putea fi mâncaţi.

Să conduci este ceva ce are legătură de asemenea cu emoţiile, sentimentele, iar să stai în faţa unui animal de 600-800 de kilograme şi să mişti acel animal este o experienţă pe care oamenii nu o uită niciodată.”

Toine Kets: „ Noi nu schimbăm personalitatea, ci schimbăm comportamentul oamenilor. Şi îi ajutăm să se gândească că pot face şi altceva. Vă pot da un exemplu. Am rugat o persoană să intre în arenă să lucreze cu calul. Ştiam despre acea persoană că este un manager foarte drăguţ, singura problemă pe care o avea era că făcea toată treaba. Dacă un angajat venea la el cu o problemă zicea: lasă-mă să fac eu asta, mie îmi ia mai puţin timp, e ok. Aşa că întregul departament nu făcea mai nimic şi el făcea toată treaba. L-am adus lângă cal şi l-am întrebat ce vrea să facă. A zis că vrea doar să meargă lângă cal, animalul nu trebuie să meargă la trap sau să galopeze, doar să meargă alături de el. După 5 minute am oprit exerciţiul şi l-am întrebat: vezi ce faci? Calul era în mijloc şi omul se învârtea pe lângă el, iar animalul avea gleznele relaxate şi se uita curios să vadă ce face acest om. Pentru acel om a fost clar imediat că aşa se comportă şi cu echipa lui.”

Studiile arată că lucrul în echipă aduce o mulţime de beneficii. Cea mai importantă este inovaţia. Un studiu Google desfăşurat pe parcursul a 5 ani, pe 100 de echipe din diverse departamente, a arătat că ingredientul esenţial pentru ca o echipă să dea randament este respectul reciproc.

- „Cum stăm cu spiritul de echipă? În şcoala românească învăţăm mai mult să fim competitivi, decât să lucrăm în echipă. Se simte asta?”

Toine Kets: „În multe ţări există competitivitate în şcoli. Însă, de exemplu, sportul te învaţă să fii competitiv, dar şi să ai spirit de echipă. Am un prieten care este ciclist profesionist, a participat de 4-5 ori la Tour de France şi îmi spune mereu că oamenii nu înţeleg că ciclismul este un sport de echipă. Oamenii se gândesc că e un singur biciclist care face totul. Şi nu e adevărat. Când nu am discutat despre strategia şi tacticile din ziua respectivă cu echipa, rezultatul a fost un dezastru. Când vorbim unii cu alţii şi stabilim cine pe cine ajută, atunci ai o echipă grozavă. Oamenii nu se supără că nu sunt ei „vioara întâi". Pentru că spiritul de echipă şi sentimentul că faci parte din echipă e o recompensă în sine.”

Statisticile mai arată că nivelul de satisfacţie al angajaţilor este direct proporţional cu profitul unei companii.

Toine Kets: „Atunci când ai un nivel decent de inteligenţă emoţională, liderii sunt de 4 ori mai puternici decât atunci când se bazează doar pe cunoştinţe. 65% dintre oameni sunt nefericiţi la muncă. La nivel global doar 30% sunt implicaţi, ceea ce înseamnă că sunt dispuşi să facă un pas în plus să ajute compania. Mai mult de 60% sunt doar prezenţi la muncă. Asta costă doar economia Statelor Unite 550 miliarde de dolari anual. Pe de altă parte companiile cu angajaţi implicaţi au profituri şi de 250% mai mari. Şi sunt companii care fac asta.”

Dincolo de statistici, rapoarte şi profit Toine Kets susţine că împlinirea lui vine din faptul că ceea ce face le aduce mai multă bucurie oamenilor. Pentru că liderii pe care îi formează vor fi mai atenţi la nevoile angajaţilor, le vor oferi mai multă libertate şi vor putea deveni modele pentru cei din jur. Asta pentru că un adevărat conducător dă înapoi ce primeşte. Şi învaţă în fiecare zi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri