Bugetul, pe minus în primele două luni. Cu cât au scăzut încasările

Data publicării:
casierie

În ciuda optimismului autorităţilor, veniturile la buget au fost în primele două luni ale anului, sub cele din aceeaşi perioada a anului trecut. Statul a încasat mai puţini bani din TVA şi accize, în timp ce cheltuielile cu salariile au crescut semnificativ, pe fondul majorării acestora, relatează Digi24.

După primele două luni, veniturile la buget sunt mai mici comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cu 1,4%. La buget s-au strâns aproape 35 de miliarde de lei. Încasările la TVA și accize sunt tot pe minus”, relatează Cristina Sbîrn, reporter Digi24.

Mai exact, din taxa pe valoare adaugată s-au strâns aproape 9 miliarde de lei, cu 16% mai puţin ca în primele două luni din 2016. Motivul: reducerea TVA de la 24 la 19 la sută de la nceputul anului, care se reflectă acum în venituri, explică Ministerul Finanţelor.

Tot în scădere au fost şi încasările din accize, cu peste 5 procente.

Şi cheltuielile totale la bugetul de stat au înregistrat o uşoară scădere, 0,3%, în primele două luni ale anului, ca urmare a reducerii investiţiilor, dar şi a sumelor alocate de la buget pentru cofinanţarea programelor cu bani europeni.

Au urcat în schimb vertiginos cheltuielile cu salariile - peste 13%, dar şi cu asistenţa socială - aproape 10%.

În februarie s-a aplicat creşterea salariului minim, iar lefurile din administraţia locală au crescut cu 20%.

În aceste condiţii, specialiştii sunt de părere că bugetul statului este mult prea optimist, iar economia nu îl poate susţine.

Se vede din avion că nu se poate realiza acest buget aşa cum a fost el prognozat. Trebuie găsite noi surse de finanţare sau o să vedem din nou acţiuni puternice de controale dure împotriva firmelor”, spune Adrian Benţa, specialist în fiscalitate.

Pentru a creşte gradul de colectare a veniturilor la buget, premierul îi cheamă săptămânal la raport pe şeful Fiscului şi pe ministrul Finanţelor. Deocamdată, premierul se declară optimist.

Dacă facem prima jumătate a lunii martie 2017 față de aceeași perioadă din 2016, lucrurile stau foarte foarte bine. Hai să tragem linie în 31 și să vedem cum va fi”, declară Sorin Grindeanu, premierul României.

ANAF a pregătit un plan cu 14 măsuri de creştere a încasărilor la buget, care vor fi aplicate până la jumătatea lunii viitoare. Din 15 aprilie, Fiscul nu va penaliza pentru întârziere contribuabilii care-şi plătesc datoriile. Iar cei care nu îşi pot plăti dările la Fisc dintr-o dată o pot face eşalonat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri