BUSINESS CLUB. Chiriile au ajuns mai mici decât rata la bancă pentru un apartament

Data actualizării: Data publicării:
Chirii

O garsonieră în centrul Capitalei ajunge la 200 de euro, tarif care în 2008 era practicat pentru o locuinţă mică, dintr-un cartier periferic, fără acces la metrou. Mai mult, diferențele dintre București și marile orașe s-au redus sau chiar au dispărut, în unele cazuri. E un semn că în orașele importante impactul nu a fost atat de puternic și a existat o activitate economica ce a susținut cererea la chirii.

Cele mai mari scăderi ale chiriilor cerute au fost în Bucureşti. Acum, pentru o garsonieră situată în centrul oraşului, la Universitate, proprietarii cer de la 190 de euro în sus. Sunt preferate de studenţii şi de tinerii care studiază sau lucrează aproape de centru. Tot pentru 200 de euro poate fi închiriat şi un apartament cu două camere, situat într-un bloc din anii interbelici.

La apartamentele cu trei camere, chiria porneşte de la 300 de euro în zona Cotroceni, unde majoritatea blocurilor sunt vechi de peste jumătate de secol. În alte cartiere ale Capitalei, chiriile sunt de 200-300 de euro pentru apartamentele cu suprafeţe cuprinse între 50 şi 70 de metri pătraţi.

Dezvoltatorii de blocuri noi vin cu chirii mai mici, de 150-200 de euro pentru locuinţele cu două şi trei camere. Multe dintre aceste apartamente se află însă în zone mai îndepărtate de centrul oraşului. Ca să atragă clienţi, dezvoltatorii oferă şi posibilitatea ca sumele achitate drept chirie să fie scăzute din valoarea proprietăţii, astfel că, la un moment dat, chiriaşul să poată cumpăra apartamentul.

În Timişoara, oraşul în care preţurile la imobiliare s-au menţinut destul de sus în ultimii ani, chiriile pornesc de la 160 de euro pentru garsonierele mobilate şi ajung la 200 de euro în cazul unui apartament cu două camere, poziționat central. Apartamentele cu trei camere pot fi închiriate cu 400 de euro, tarif peste cel mediu practicat în Capitală.

Și Braşovul are chirii destul de ridicate. O garsonieră din Centrul Civic poate fi închiriată cu 180 de euro. Tot pentru aceşti bani sunt oferte şi apartamente cu două camere, dar nemobilate.

În Cluj-Napoca, chiriile practicate pentru locuineţele din centru variază între 200 de euro pentru o garsonieră şi 330 de euro pentru un apartament cu trei camere.

La Constanţa, chiriile sunt, momentan, ceva mai reduse - proprietarii cer acum între 180 şi 270 de euro pentru apartamentele cu două, respectiv trei camere. Începând cu mai-iunie, însă, când apar turiştii la mare, tarifele vor creşte şi mai mult, pe măsură ce în oraş vor veni să muncească lucrătorii sezonieri.

Chiar dacă au scăzut în ultimii ani, chiriile rămân profitabile pentru proprietari. Un apartament bine poziţionat într-un oraş universitar poate genera câştiguri din chirie mai mari decât dobânda obţinută de la un depozit bancar. De exemplu, în cazul unui apartament cumpărat cu 50.000 de euro, chiria este de 250 de euro pe lună. Dacă cei 50.000 de euro sunt puşi la bancă, deponentul câştigă sub 100 de euro din bonificaţia pe o lună. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri