Business Club. Eșecul investitorului Donald Trump

Data publicării:
Donald Trump in Iowa 2016 GettyImages-497920448-3

"Voi construi un zid mare, mare la graniţa de sud şi voi face Mexicul să plătească pentru el. Ascultaţi-mă bine”, spune Donald Trump.

Un negociator dur, un om de afaceri care obţine mereu ce vrea şi un adevarat lider - acestea sunt trăsăturile care susţin campania lui Donald Trump. Promite reducerea bugetului cu 20% doar prin renegocieri. Promite ca PIB-ul Americii va creşte cu cel puţin 6% pe an şi ca orice american îşi va permite să joace golf. Anul trecut însa, Donald Trump a reuşit să piardă bani prin 18 din cele 21 de fonduri în care a investit.

Reuters arata ca investiţiile sale au evoluat mult mai prost decât media pieţei.

Fondurile în care Trump a băgat bani au terminat 2015 cu o scădere de 8,5 procente care la sume mari înseamna enorm. E drept, 2015 a fost un an greu - cu unde de şoc venite din China, cu scăderi pe pieţele de energie, cu ieftiniri masive la materiile prime. Dar industria fondurilor de investiţii a ieşit pe zero şi nu şi-a pierdut aproape o zecime din valoare precum cele în care a băgat bani Trump.

A decis să îşi investească banii cu brokerii care-i erau prieteni, le-a explicat acesta jurnaliştilor de la Reuters. Cei care i-au vazut portofoliul cred însă că dacă ar fi făcut alte alegeri, poate ar fi înregistrat profit, nu pierderi.

John Paulson, miliardarul cunoscut pentru ca a mirosit prabuşirea pieţei imobiliare din America, e unul din oamenii de încredere ai lui Donald Trump. A investit bani în 3 fonduri de investiţii controlate de acesta şi toate trei au pierdut bani. Unul dintre ele a scăzut cu peste 20 de procente în fiecare din ultimii 5 ani, ceea ce totuşi nu l-a convins pe Trump să-şi revizuiască investiţiile.

La fel, din 11 fonduri administrate de Baron Capital, nouă au ieşit pe pierdere în 2015. Unul dintre ele a marcat o scădere a activului net de 32 de procente. Iar problemele continuă şi-n 2016 - din nou, 9 din cele 11 sunt pe pierdere.

La fel de prost se mişca şi cea mai mare investiţie speculativă a lui Trump, cea în fondul Obsidian de la Blackrock. A căzut de la începutul anului mai bine de 6 procente, în vreme ce rivalii săi au ieşit pe plus. Per total, vehiculele financiare în care a investit Trump au scăzut cu 2,9% în acest an, evoluând din nou mai slab decât restul pieţei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri