BUSINESS CLUB | Riscurile plăţii prin card

Data publicării:
Plata cu cardul VISA GettyImages-474239686

Listele lungi de cumpărături de dinante de Paşte le oferă infractorilor cibernetici posibilitatea să deturneze bani din conturile bancare fără să fie detectaţi. Specialiştii financiari citaţi de Mashable recomandă verificarea extrasului de cont al cardului în perioadele intense de cumpărături. Orice achiziţie clandestină, oricât de mică, trebuie raportată băncii. Cel mai probabil cardul a fost clonat. Cei care uită sau nu au timp să îşi acceseze periodic contul de internet banking, pot primi alerte prin SMS sau e-mail la fiecare plată electronică. Unele bănci oferă şi alerte internaţionale pentru că în multe cazuri infractorii cibernetici nici măcar nu sunt în aceeaşi ţară cu victimele. Ci reuşesc să le fure identitatea de la distanţă.

De aceea, posesorii de card trebuie să fie atenţi atunci când folosesc cardul pe internet. Trebuie să fie atenţi înainte de toate la siguranţa conexiunii. Reţele wireless publice sunt cele mai vulnerabile. Cumpărăturile online efectuate de pe un smartphone conectat la internetul dintr-o cafenea pot fi deturnate mai uşor de un hacker decât plăţile realizate prin conexiunea mai sigură de acasă. Cum reţelele din spaţii publice nu sunt protejate de parole, hackerii pot intercepta parolele folosite de utilizatorii din preajmă.

Iar experţii în securitate cibernetică continuă să recomande folosirea unor parole mai complexe, chiar dacă sunt mai greu de ţinut minte. Pe lângă combinaţiile de litere şi cifre pot fi folosite şi alte simboluri şi caractere, precum semnele de punctuaţie. În acelaşi timp, este recomandată folosirea unor parole diferite la conturi diferite. În caz contrar, un hacker care a ghicit unica parolă a utilizatorului, îi poate citi şi mail-urile şi îi poate sustrage şi banii din cont.

Însă cardurile nu sunt în pericol doar pe internet. Uneori plicurile trimise de bănci conţin informaţii sensibile care îi pot ajuta pe infractori să obţină acces la conturi. Este recomandată ruperea hârtiilor înaintea aruncării lor la gunoi. În acelaşi timp, infractorii continuă să cloneze cardurile cu ajutorul unor tastaturi false şi a unor aparate de copiat instalate pe ATM-uri. Un bancomat care arată suspect este de evitat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri