Buzunarul tău | Banii în bancă sau la saltea

Data publicării:
bani teancuri-1

Ca să lăsaţi banii în bancă într-un depozit, trebuie să deschideţi un cont în moneda în care vreţi să economisiţi. Costurile pentru administrarea unui cont curent sunt cuprinse între 0 şi 40 de lei pe an, în funcţie de bancă. De asemenea, pentru conturile în euro costurile de administrare sunt mai mari.

Avantajul banilor puşi în bancă este că se înmulţesc prin dobândă. De exemplu, dobânzile la lei pentru depozite cu termen de trei luni sunt între 0,5% şi 2,2% pe an. Pentru euro, dobânzile sunt mai mici, între 0,10% şi 1,2%.

Pe lângă comisionul de administrare a contului şi cel de retragere a banilor, trebuie achitat şi impozitul de 16% din veniturile sub formă de dobânzi. Dacă, spre exemplu, depuneţi 5.000 de lei, după un an şi achitarea tuturor comisioanelor vă rămân în plus doar câţiva zeci de lei. 

În concluzie, ca să vă înmulţiţi banii trebuie să depuneţi sume considerabile pe perioade mari de timp. Cu cât banii sunt ţinuţi la bancă mai puţin, cu atât costurile finale de administrare pot fi mai mari decât dobânda acumulată şi implicit clientul să fie pe pierdere. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri