Cât de importante sunt multinaționalele pentru economia României

Data actualizării: Data publicării:
angajati multinationale corporatii

Multinaţionalele trebuie să respecte fiscalitatea şi regulile româneşti. Este declaraţia guvernatorului Băncii Naţionale care vine după ce şeful comisiei parlamentare de control a activităţii Serviciul Român de Informaţii a spus că suspectează multinaţionalele că ar fi sprijinit protestele antiguvernamentale din România. Reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane resping acuzaţiile şi spun că aceste firme asigură bunăstarea a sute de mii de familii de români, relatează Digi24.

Sunt 30 de mii de multinaţionale în România în acest moment. Asta înseamnă cam 6% din numărul total de firme active din ţară. Pot părea puţine ca număr, dar multinaţionalele sunt foarte importante în economia noastră, relatează Digi24.

Iată câteva date interesante ale statisticii oficiale. De exemplu: 30 de companii controlate de străini acoperă 80% din totalul afacerilor pe care le au primele 100 de firme în industrie.

96 din primii 100 de exportatori la nivel naţional sunt companii cu capital majoritar străin. Cele mai multe multinaţionale - adică peste 11 mii - activează în domeniul serviciilor, iar cele mai puţine - în jur de 2.800 - se ocupă de construcţii.

Aceste multinaţionale au sute de mii de angajaţi în România. Peste 570 de mii de salariaţi sunt în industrie, 246 de mii lucrează în sectorul serviciilor, iar alţi 180 de mii activează în domeniul comerţului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri