China vrea reforme „made in Germany”

Data publicării:
germany

O pagină din istoria Germaniei ar putea inspira viitorul Chinei. Ministrul chinez de Finanțe dă exemplul Germaniei de fiecare dată când propune reforme acasă. Felul în care economia lor s-a ridicat de la statutul de bolnav al Europei la cel de pol de putere în UE servește drept exemplu Chinei care, spune ministrul, cade în prăpastie dacă nu face rapid reforme adânci.

La începutul anilor 2000, Germania se transformase din fostul miracol economic RFG într-un sistem greoi, umflat de ajutoare sociale și necompetitiv. Atârna foarte greu și costul reunificării.

A fost nevoie de reforme dureroase în piața muncii, a sistemului de asistență socială, reforme care în final au relansat economia iar vârful a fost atins tocmai în criză, când alte țări sucombau. A rămas cunoscut ca planul Hartz, după ministrul muncii sub care au fost luate măsurile. Și toate aceste reforme dureroase au fost luate de un guvern social-democrat. Gerhard Schroeder, cancelarul și partidul sau aveau să plătească. Dinamizarea pieței muncii și reforma socială au generat nemulțumiri iar la primele alegeri Schroeder a pierdut în fața Angelei Merkel.

Tocmai efectele inevitabile ridică semne de întrebare asupra aplicării modelului german în China. Nu e clar dacă partidul comunist este dispus să-și asume pierderile de imagine.

Guvernul chinez a promis să închidă fabricile nerentabile, să concedieze milioane de lucrători și să nu-și mai hrănească industriile cu noi și noi împrumuturi. Totuși creditele date companiilor cresc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri