Cea mai mare fabrică de fibră optică din Europa s-a deschis în România. Producția, în mare la parte la export

Data actualizării: Data publicării:
fabrica bun

Investiţie de 25 de milioane de euro şi 300 de locuri de muncă noi. Se întâmplă la Slatina, unde tocmai a fost deschisă cea mai mare fabrică de fibră optică din Europa a grupului Prysmian. Astfel, România intră pe harta marilor producători de fibră optică şi livrează de la Slatina un sfert din cererea pieţei europene. Într-un an, fabrica de la Slatina va produce zece milioane de kilometri de fibră optică, ceea ce înseamnă de câteva zeci de ori distanţa dintre Pământ şi Lună.

Investiţia de 25 de milioane de euro este cea mai mare din ultimii trei ani din zonă. În total, 500 de persoane lucrează la fabrica nouă de la Slatina, iar 300 sunt localnici care nu mai munceau de câţiva ani şi, acum, s-au recalificat.

Angajat: Am fost la cursuri de calificare. Am văzut despre ce e vorba. Mi s-a părut ceva nou în domeniu.
Angajat: Mi s-a părut interesant. Fiind o fabrică de fibră optică, eu nu mai făcusem. Eu eram şi interesat să văd cum anume se produce.

Lorenzo di Federico, director HR: Pentru persoane cu calificări superioare provocarea a fost mai mare. Nu găsim tot timpul pe plan local ingineri şi pentru alte posturi mai înalte. Trebuie să căutăm afara oraşului Slatina. Încercăm cu Craiova, încercăm în Piteşti, Ploieşti, ajungem chiar şi la Bucureşti.

80 la sută din producţia fabricii merge la export, în Australia, Orientul Mijlociu, Europa Centrală şI de Est şi în America de Nord şi de Sud.

Sezgin Islamoglu, directorul fabricii din Slatina: Are o capacitate de aproape zece milioane de kilometri de fibră optică, ceea ce înseamnă că într-un an se produce cât distanţa între Pământ şi Lună de 75 de ori.

Florin Diaconescu, angajat al fabricii de fibră optică: Avem un stoc de 500.000 de kilometri de fibră optică, un număr de peste 20.000 de bobine. Fibra optică ne face viaţa mai uşoară în viaţa de zi cu zi cu diverse întrebuinţări, internet, date.

Singura problemă a companiei este, totuşi, lipsa infrastructurii rutiere.

Lorenzo di Federico, director HR în cadrul companiei: Lipsa de infrastructură nu este doar o problemă de logistică, ci şi o problemă de resursă umane. Să faci naveta 50 de kilometri în fiecare zi la serviciu nu ar trebui să fie o problemă, dar cu infrastructura existentă, naveta devine o provocare.

Grupul care a investit la Slatina are 91 de fabrici în toată lumea. Conducerea companiei a anunţat că în anii următori vrea să dubleze producţia de la noi. În lume se produc anual peste 450 de milioane de kilometri de fibră optică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri