Companiile de stat, obligate să-şi plătească datoriile

Data actualizării: Data publicării:
800px-CFR Marf freight train contains diesel product

Guvernul a adoptat un memorandum prin care companiile din subordinea ministerelor vor trebui să îşi reducă restanţele faţă de furnizori, creditori şi bugetul de stat.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Avem o ţintă de reducere de 15% a plăţilor restante, adică una din companii poate să aibă o reducere a arieratelor mai mare de 15%, altele mai mică, dar media să fie de 15%”.

Companiile vizate de această măsură, cele din curţile ministerelor, au în momentul de faţă restanţe de aproximativ două miliarde de lei. Însă aceasta reprezintă doar o mică parte din totalul arieratelor pe care le au toate firmele şi regiile controlate de stat.

Cele mai recente date complete ale Consiliului Fiscal, cele din 2014 arătau că restanţele totale se ridicau la 25 de miliarde de lei, adică 3,7% din PIB. Jumătate din aceşti bani sunt întârzieri la plata taxelor şi a contribuţiilor către bugetul de stat. Cealaltă jumătate sunt datorii neachitate atât faţă de alte companii de stat cât şi faţă de companii private şi bănci.

Unul dintre motivele pentru care companiile de stat au acumulat restanţe este faptul că au cheltuit mai mulţi bani decât au avut la dispoziţie. Guvernul a prezentat astăzi o listă cu 14 companii de stat din subordinea ministerelor care împreună au cheltuit 3 miliarde de lei anul trecut deşi aveau bugete de doar un miliard şi jumătate de lei.

De exemplu, CFR Marfă a cheltuit 388 de milioane de lei peste bugetul de 96 de milioane de lei. Elcen şi-a depăşit cu 231 de milioane de lei bugetul. Iar Romaero cu 137 de milioane de lei.

Guvernul spune că de acum încolo va fi mult mai atent la modul în care companiile de stat îşi cheltuiesc banii şi îşi achită datoriile.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Sunt luate în calcul câteva elemente de cuantificare şi măsuri manageriale pentru utilizarea acestui instrument. În cazul depăşirii limitei - trebuie justificare, aprobată la nivelul guvernului”.

Dar, ca să îşi plătească facturile şi taxele restante, companiile de stat trebuie să aibă încasări suficient de mari din activităţile pe care le prestează şi să fie profitabile. Pe scurt, să fie performante, ceea ce cu greu se poate spune despre ele în acest moment.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri