Dacia-Mioveni, afectată de atacul informatic „WannaCry”. Ce spune ministrul comunicațiilor

Data actualizării: Data publicării:
DACIA MIOVENI

Grupul Dacia-Renault a fost afectat de atacul informatic de o amploare fără precedent care se desfășoară la scară mondială începând de vineri.  Uzina de la Mioveni a întrerupt lucrul azi-noapte, în jurul orei 2:00.  Toate sistemele sunt blocate, iar fluxul e oprit până la o dată care nu a fost precizată, potrivit unor mesaje transmise digi24.ro de cititori din Mioveni. De altfel, România ar fi pe locul 9 în rândul celor aproape 100 de țări care au fost vizate de atacul de tip recompensă „WannaCry”. Ministrul comunicațiilor, Augustin Jianu, contactat de Digi24, spune că la nivelul statului român nu există cifre care să confirme amploarea atacului.

ACTUALIZARE 12:40 Uzinele Dacia-Mioveni confirmă că au fost ținta unui atac informatic, într-un comunicat transmis Digi24: 

O parte a activității de producție a Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectată de disfuncționalități ale sistemelor informatice și mai mulți angajați au fost trimiși înapoi la domiciliu, în cursul dimineţii de sâmbătă, 13 mai. Măsura a fost luată pentru a preveni extinderea disfuncționalităților care, la o primă vedere, sunt o consecință a atacului cibernetic care a avut loc la nivel global.

Pe platforma de la Mioveni, a fost convocată o celulă de criză care urmăreşte evoluţia situaţiei. Vom reveni cu detalii pe măsură ce vom avea noi informaţii”.

ACTUALIZARE 11:35 Ministrul comunicațiilor, Augustin Jianu, nu a putut confirma dacă Dacia-Mioveni a fost sau nu afectată de atacul informatic. El a explicat la Digi24 că statul nu dispune de o centralizare a situațiilor de acest tip, iar companiile nu sunt obligate să le raporteze.

El a recunoscut însă că nu a vorbit cu nimeni de la Dacia despre acest subiect și întrebat dacă a luat legătura cu alte companii, a declarat că nu poate dezvălui aceasta și a spus că afirmația că este cel mai mare atac cibernetic din istorie i se pare „exagerată” și ține mai degrabă de apetitul media către senzaționalism.

Soluția este implementarea unei legislații adecvate, a arătat ministrul Augustin Jianu. 

Întregul grup Renault a fost afectat de atacul de tip „ransomware”, inclusiv în România, au confirmat pentru Digi24 surse din cadrul companiei. 

Este cel mai mare atac informatic din istorie. Citiți detalii aici

România s-ar număra printre ţările cel mai puternic afectate de atacul „WannaCry”, potrivit unor site-uri de specialitate. În topul celor aproape 100 de ţări vizate de piraţii informatici, suntem pe locul nouă, potrivit unui grafic afișat de site-ul securelist.com:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri