Comuna care a atras 16 milioane de euro. „La noi totul a început într-o șură”

Data publicării:
CIUGUD

O onoare să veniţi la noi! (...) Ce vedeți aici, investiţia asta, e făcută în şură. Ştiţi că americanii au Silicon Valley, toate poveștile alea cu „Totul începe în garaj”. La noi a început într-o şură”, i-a povestit premierului Gabriel Dușa, antreprenor.

Prima oprire a premierului Dacian Cioloş în comuna Ciugud a fost la o familie care a transformat vechea şură din curte într-un atelier de broderie, ţesătorie şi ... producţie publicitară. O afacere prosperă, pornită cu bani europeni.

Gabriel Duşa, antreprenor: „Noi am fost plecaţi în străinătate, în Spania. (...) În 2010 am scris proiectul, în 2011 s-a aprobat și atunci m-am repatriat împreună cu părinții. Inițial, primul proiect a fost de 100 de mii, din care 70 de mii nerambursabili și 30 de mii (de euro) cofinanțarea”.

O altă gospodărie, o altă reţetă de de succes, aplicată tot cu ajutorul fondurilor UE.

Silviu Oprean: „Din 2011 când am început să construim aici în câmp, aveam în jur de 30 de porci, am ajuns în unele perioade ale anului la 100, (...) profitul în mare parte l-am investit în utilaje şi în momentul de faţă avem toate utilajele şi putem trăi foarte bine”.

În comuna Ciugud, chiar şi turismul e un domeniu profitabil. Ştie asta cel mai bine o familie care a renunţat la viaţa la oraş pentru a-şi ridica o pensiune aici.

Corina Leş: „Ne-a ajutat foate mult faptul că am avut infrastructura. Dacă nu aveam toate utilităţile şi asfaltul chiar până la noi, nu puteam să ne gândim la proiectul acesta”.

Prim-ministrul n-a ales întâmplător comuna Ciugud pentru o vizită. Localnicii au atras, în ultimii ani, peste 16 milioane de euro de la Uniunea Europeană.

Mi se pare că e un exemplu bun despre cum pot fi folosite integrat diferite măsuri din programul de dezvoltare rurală pentru a crea un concept de dezvoltare și nu doar a finaliza un proiect ici și colo”, a comentat Dacian Cioloș.

Cei trei mii de oameni din comuna Ciugud trăiesc cel puţin la fel de bine ca la oraş. Au canalizare, apă şi gaz, iar drumurile sunt asfaltate.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri