Trei variante pentru salariul minim pe 2017

Data actualizării: Data publicării:
economie bani crestere salariu foto ins insse ro 06 08 2015

Guvernul are trei variante privind salariul minim pe 2017. Una dintre variante este îngheţarea salariului minim, o alta creşterea cu 10% şi un al treilea scenariu - creşterea salariului minim cu 20 de procente. Guvernul a purtat astăzi primele discuţii cu sindicaliştii, fără a ajunge însă la nicio concluzie.

Sindicaliştii cer o majorare a salariului minim încă din prima zi a anului viitor.

Bogdan Hossu, liderul sindicatului CNS „Cartel Alfa": „Partea sindicală a ridicat problema creşterii cu 200 de lei, adică de la 1250 de la 1 ianuarie să fie 1450 lei, la propunerea unei părţi a angajatorilor de a aplica acest lucru tot de la 1 mai anul viitor”.

Guvernul are însă în vedere trei variante. Una dintre ele - menținerea salariului brut de la nivelul actual, de 1.250 de lei și pentru anul următor.

Un alt scenariu, o creştere cu 10%, până la 1.375 lei. Â

Cea de-a treia posibilitate, cea mai generoasă, o majorare cu 20 de procente, până la 1.500 de lei. Doar că la negocieri nu s-a ajuns niciun acord.

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical: „HG se doreşte a fi pusă în şedinţa de guvern imediat dupa alegeri pentru a nu se interpreta”.

Bogdan Hossu, liderul sindicatului CNS „Cartel Alfa”: „Evident, executivul vrea îngheţarea salariului minim sau în orice caz proiecţia lor pentru legea salarizării unitare”.

Guvernul neagă, însă, această ipoteză. Premierul spune că, pentru anul 2017, nivelul salariului minim pe economie va fi rezultatul negocierii dintre sindicate şi patronate şi va fi stabilit printr-un mecanism de calcul, la care lucrează un grup de experţi independenţi.

România are în prezent peste un milion şi jumătate de angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie. Potrivit legii salarizării unitare, discutată în aceste zile, lefurile bugetarilor vor crește în etape, până în 2022. Cel mai mic salariu va ajunge atunci la 1.600 de lei, iar cel mai mare va fi de aproape 22.000 de lei, scrie profit.ro. Cea mai mare leafă o va încasa preşedintele, în timp ce premierul va câştiga cu 300 de lei mai puţin. În schimb, medicii şi specialiştii IT ar urma să primească un spor de 30 la sută din salariu, plus un bonus de 5% pentru performanţă.

Salariul minim brut s-a dublat în România, în ultimii şase ani. În ianuarie 2010 era 600 de lei.

O nouă rundă de negocieri va avea loc cel mai probabil după alegeri, pe 12 sau 13 decembrie. Varianta propusă de sindicate este creșterea salariului minim cu 200 de lei până la 1.450 de lei. 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri