Zero șanse pentru TVA 0% la locuințe

Data publicării:
tva

Eliminarea TVA-ului pentru vânzarea de locuinţe, o promisiune importantă din programul de guvernare al PSD, are şanse aproape nule, să devină realitate. Chiar iniţiatorul proiectului în Parlament, Liviu Dragnea, spune că ar putea renunţa la idee, la cererea oamenilor de afaceri din domeniu. O decizie finală va fi luată săptămâna viitoare.

O cotă zero de TVA, la vânzarea de locuinţe noi, ar încurca afacerile companiilor din domeniu, spune premierul Sorin Grindeanu. Măsura nu ar fi dorită nici pentru publicitatea prin mass-media, din acelaşi motiv.

Industria în schimb și actorii nu sunt foarte deciși că această măsura ar duce la creșterea cifrei de afaceri a industriei,” a declarat Sorin Grindeanu, premierul României.

Eliminarea TVA la locuinţele noi, cu o valoare mai mică de 100.000 de euro, a fost promisă de PSD încă din campania electorală şi ar fi trebuit să intre în vigoare pe 1 martie. Guvernul a renunţat însă la idee, pentru că s-a dovedit a fi prea complicată. Ar fi fost nevoie de o derogare din partea Comisiei Europene, pentru că România are deja în vigoare două cote reduse de TVA, de 5% şi de 9%.

Sorin Grindeanu, premierul României: „Noi ne-am angajat că vom întreba comisia europeană legat de subiectul cotelor diferite de tva pentru că deja avem pe anumite domenii, ar însemna a treia cotă diferită de TVA.”

Totuşi, PSD a mers mai departe cu iniţiativa, iar proiectul a fost depus în februarie în Senat. Acum, iniţiatorul lui, Liviu Dragnea, face un pas înapoi.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Dacă nu găsim o soluție, să renunțăm la această idee, dar eu nu aș vrea să renunțăm pentru că este o măsura care poate dinamiza acest domeniu.”

PSD miza pe crearea a 50.000 de locuri de muncă după aplicarea măsurii. Iar pentru piaţa locuinţelor, eliminarea TVA ar fi adus ieftiniri de 4,8% la prima achiziţie şi de 15,9% la a doua achiziţie. În prezent, se plăteşte TVA de 5% la prima locuinţă cumpărată şi 19% de la a doua.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri