Contracte de milioane, semnate de Ministerul Economiei cu Tehnologica Radion, ignorate timp de şase ani

Data publicării:
gaz

Comuna Poiana Lacului, judeţul Argeş - în ianuarie 2010, compania Tehnologica Radion semnează cu Ministerul Economiei un contract de concesiune pe 49 de ani a serviciului de distribuţie a gazelor naturale în localitate. Unul dintre angajamente era ca, în primii doi ani, firma să construiască reţeaua necesară. Termenul a fost prelungit în două rânduri, cu câte doi ani. Nejustificat, consideră Corpul de Control al Ministerului Energiei.

"Nu au fost prezentate documente din care să rezulte dacă reprezentanţii Ministerului (n.r. Economiei) au verificat stadiul de realizare a lucrărilor de investiţii în perioada prevăzută în contractul de concesiune (...) sau dacă lucrările erau realizate în proporţie de 71%.", se arată în raportul Corpului de Control al Ministerului Energiei.

Ion Dumitrache, primarul comunei Poiana Lacului: „În momentul în care s-a început racordarea la reţeaua de gaze, şi-au dat seama că se branşează foarte puţini, au încetat şi dumnealor”.

Foarte puţini înseamnă doar 10 la sută din cele aproximativ 2.000 de familii care ar fi urmat să beneficieze de proiect.

În 2011, Tehnologica Radion a semnat contracte similare, în valoare totală de nouă milioane de lei, pentru comunele Lunca Corbului şi Bârla. Diferenţa e că, în cele două localităţi, lucrările n-au început niciodată. Doi ani mai târziu, compania a cerut şi obţinut anularea înţelegerilor.

Gheorghe Drăgan, primarul comunei Lunca Corbului: „Lucrurile s-au oprit la Bucureşti, între Ministerul Economiei şi Tehnologica Radion”.

În niciunul din cele trei cazuri, reprezentanţii Ministerelor Energiei şi Economiei nu au verificat stadiul lucrărilor şi nici măcar nu au calculat penalităţile pe care Tehnologica Radion ar fi trebuit să le achite pentru întârzieri. Raportul Corpului de Control al Ministerului Energiei în care sunt menţionate aceste nereguli a fost trimis procurorilor. Dacă aceştia constată că a fost încălcată legea, vinovaţii ar putea fi cercetaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Reprezentanţii companiei Tehnologica Radion nu au putut fi contactaţi pentru a-şi expune punctul de vedere.

Citiţi şi:

Ministerul Economiei a reclamat la Parchet un contract cu Tehnologica Radion

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri