Cum explică ministrul Daea sprijinul prioritar pentru fermele de porci

Data publicării:
petre daea la digi

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit la Digi24 despre prioritățile ministerului pe care îl conduce. Acestea includ și un program pentru sprijinirea fermelor de porci și unul pentru producătorii de tomate.

România are o situație extrem de grea. Efectivele de animale de porci sunt undeva la 5,5 milioane de capete. Efectivul nu asigură consumul populaţiei. Se importă şi, mai mult, acest efectiv nu poate consuma cel mai bun furaj produs în România - România se află pe primul loc în UE la cultura de porumb, cultivă cea mai mare suprafaţă cu această plantă extrem de valoroasă - deci porumbul pleacă la export. Este singura ţară care are un porc pe hectar” de porumb cultivat, a spus ministrul.

Proiectul înseamnă susţinerea celor care au ferme de porci şi predau la abator sub formă de carcasă porcii îngrăşaţi într-o perioadă de timp. Primesc subvenţie în pachete de 10.000 de euro pentru un număr de animale care are în vedere două lucruri: porcii să fie crescuţi în România, iar în momentul în care ajunger la greutatea economică de sacrificare, 100-110 kilograme, el să fie sacrificat în abatoare”, a adăugat el.

Întrebat dacă ferma familiei Dragnea va beneficia de acest proiect, ministrul a răspuns: „Dacă îndeplineşte condiţiile, da, la fel ca toate celelalte ferme, indiferent de nume și prenume, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate.

Ministrul a mai spus că nu trebuie să fie firme în dificultate pentru a primi subvenții, ci trebuie să aducă la abator între 600 și 100.000 de carcase de porc. Circa 350 de ferme ar urma să beneficieze de subvenții.

Petre Daea explică și de ce se dau subvenții pentru ferme, chiar dacă purceii au fost importați din alte țări: „N-am fost în stare, din cauza lipsei de sprijin, să creăm maternități. Înainte să ajungă porcul la cuţit, trece prin maternitate. România nu are capacitatea de a produce în maternităţi necesarul de porci”.

Întrebat dacă este vorba despre un conflict de interese, în condițiile facilitățile pentru producătorii de porci sunt o prioritate, iar fiul lui Liviu Dragnea are o astfel de fermă, ministrul a răspuns: „Văd că e un subiect predilect. Pe mine nu mă deranjează, dar deranjează ţara și pe producătorii din România. Pentru mine e un dinsconfort de înțelegere că în România, datorită unor interpretări care, din punctul meu de vedere nu au legătură cu programul respectiv, această dezbatere poate crea prejudicii mari producătorilor”.

Eu îl susţin, îl implementez, rezolv problemele României, aduc carne pe masa românilor, din producţie proprie, îi ajut pe fermierii români care cresc porci și iată cum ne-am făcut datoria pentru țară și pentru consumatorii noștri”, a adăugat ministrul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri