"De ce eu nu pot fi cămătar, iar banca poate?" - întrebarea unui licean care i-a pus în încurcătură pe bancheri  

Data publicării:
bancher

Tinerii din 14 licee bucureştene au aplaudat furtunos atunci când câţiva colegi de-ai lor le-au pus întrebări mai puţini comode reprezentanţilor băncilor.

Elev: „Am şi o întrebare de când am venit aici am curiozitatea asta - eu de exemplu ca cetăţean român de ce nu pot fi cămătar, iar banca face cămătărie legală?”

Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Băncilor: „Mai repetaţi o dată!”

Elev: „De ce eu nu pot fi cămătar, iar banca poate face cămătărie legală?”

Florin Dănescu: „Clienţii care aduc economii la bănci îşi doresc să li se bonifice o dobândă - de acord? Este cămătărie acest lucru? Bun! Pentru asta trebuie să ceară dobânzi pentru a acoperi cheltuielile băncii”.

Elev: „Vă spun şi de ce mi se pare cămătărie: pentru că dobânda pe care o luaţi dvs. 10% din banii pe care îi primiţi, dvs. nu îi daţi pe toţi, se şi păstrează, pentru că trebuie să faceţi şi profit”.

Florin Dănescu: „În România, băncile au pierdut timp de 5 ani la rând, ştiaţi? Cu tot cu cămătaria aceasta de care vorbiţi”.

Elev: „Aveam 50 de lei, când am făcut tranzacţie, am scos scos bani din bancomat, mi-a arătat că mi-a luat 5 lei, ar fi 10% din valoarea totală, e cam mult doar pentru o tranzacţie”.

Oana Ilaş, director în cadrul unei bănci: „Nu există nicio bancă vă asigur care să taxeze 10 la sută retragerea de numerar, chiar pe cardul de debit comisioanele sunt sub 0,3%”.

Elevă: „De ce ar trebui să avem încredere în bănci, când foarte mulţi oameni şi-au pierdut casele datorită dvs.? Şi datorita dobânzilor foarte mari, şi creditelor care...”

Florin Dănescu: „Ce înseamnă foarte mulţi oameni? Ştiţi câţi oameni? Foarte mulţi aţi afirmat. Câţi? Dacă băncile nu ar recupera creditele, nu ar fi în măsură să plătească depozitele”.

Elev: „Ce părere aveţi despre legea dării în plată şi cum mă va afecta pe mine, ca tânăr în România, care vrea să cumpere o casă în viitor?”

Florin Dănescu: „Cultura plăţii înseamnă cuvântul de onoare într-o economie fără de care nimeni nu poate să spere într-un loc de muncă într-o piaţă liberă”.

Mulţumiţi sau nu de răspunsuri, liceenii au încheiat întâlnirea în aplauze.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri