Efectele economice ale evenimentelor din Turcia

Data publicării:
muncitor rafinarie veche - GettyImages-3466378

Între noi şi turci circulă mărfuri de peste 4 miliarde de euro în fiecare an, iar o creştere a tensiunilor la Ankara ar putea duce la scumpirea benzinei şi la întârzierea proiectelor energetice comune, spun economiştii.

Cu lira ajunsă la cel mai mic nivel din ultimii opt ani, în doar o zi, economiştii spun că turcii au motive să se teamă pentru evoluţia economiei din ţara lor.

În ce priveşte investitorii, aceştia vor fi mai reticenţi cu privire la Turcia, dar poate că încă vor privi cu ochi favorabili România, prin comparaţie. Turcia rămâne o ţară destul de divizată şi care se află într-o zonă de conflict, de instabilitate, din cauza asta, cred eu, economia Turciei va fi afectată negativ cel puţin până la sfârşitul anului acesta”, spune analistul economic Aurelian Dochia.

Afacerile din turism au fost primele afectate de tulburările din marile oraşe ale Turciei, chiar dacă nu grav.

Sub 10 la sută dintre cei care aveau biletele şi bagajele făcute pentru Antalya au reacţionat. Până la urmă pleacă, deşi şi noi vom fi afectaţi turistic. Zonele turistice sunt departe de focarele de lupte, ca să zic aşa, Antalya e mai departe de Istanbul decât e Bucureştiul de Istanbul”, subliniază Dragoş Anastasiu, directorul general al unei companii de turism.

Îngrijorări mari vor fi dacă situaţia în Turcia devine instabilă pentru o perioadă mai lungă de timp, spune fostul ministru de Finanţe, Ioana Petrescu.

Prin Turcia se transportă o mare parte a petrolului, prin Turcia trec conducte din Azerbaidjan, din Irak, prin aceste conducte se transportă cam vreo 2,7 milioane de barili pe zi, deci dacă se întâmplă ceva şi transportul se întrerupe chiar pentru o zi într-una din aceste conducte, asta poate să destabilizeze pieţele petrolului şi eventual să determine o creştere a preţului petrolului, lucru care, evident, se va resimţi şi în România”, arată Ioana Petrescu, fost ministru de finanțe.

O situaţie instabilă în Turcia ar putea întârzia proiectul cablului submarin prin care România îi va putea furniza electricitate, estimat la jumătate de miliard de euro.

Turcia este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai României. În 2015, exporturile României către Turcia s-au ridicat la 2,1 miliarde de euro, iar importurile au fost de 2,2 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri