BUSINESS CLUB. Petrom face vânt energiei verzi

Data actualizării: Data publicării:
turbine eoliene 2

Cumpărat în 2011, parcul eolian din Dorobanţu a costat 90 de milioane de euro. Acum Petrom vrea să îl vândă, spun surse citate de Bloomberg. Însă găsirea unui cumpărător nu va fi uşoară. Pentru că de la construcţia parcului, care are o putere instalată de 45 de megawaţi, şi până în prezent, subvenţia acordată producătorilor de energie regenerabilă s-a înjumătăţit.

În acelaşi timp, ieftinirea petrolului îi forţează pe cei de Petrom să se concentreze pe activităţile profitabile ale companiei, ceea ce nu este cazul afacerii producătoare de energie. Anul trecut, divizia de gaze şi electricitate, care cuprinde şi parcul eolian pe care Petrom îl scoate la vânzare, a înregistrat o pierdere operaţională de 184 de milioane de euro. Producţia de curent a companiei a scăzut la jumătate faţă de 2014.

Însă nu parcul eolian a fost cel care a cântărit cel mai greu în afacerile diviziei energetice a Petrom, ci termocentrala pe gaze pe care compania a construit-o la Brazi cu 530 de milioane de euro. Inaugurată în 2012, centrala de la Brazi a fost cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România după Revoluţie. Ar fi trebuit să asigure 10% din producţia naţională de electricitate.

Însă, anul trecut, în prima jumătate a anului, centrala Petrom funcţiona la doar 18% din capacitatea instalată şi acoperise doar 2% din producţia naţională. De vină erau atunci preţul în creştere al gazele naturale şi explozia regenerabilelor.

Abia în vara acestui an, când canicula a redus producţia de electricitate hidro, termocentrala de la Brazi s-a apropiat de capacitatea sa maximă. Performanţa centralei de la Brazi a fost dată anul acesta mai degrabă de condiţiile meteo decât cele din piaţă.

Anul trecut din cauza pierderilor provocate de divizia de energie, dar şi din cauza ieftinirii petrolului, profitul Petrom s-a înjumătăţit şi a coborât sub nivelul de 500 de milioane de euro, iar vânzările sale au scăzut cu 11% până la 4,8 miliarde de euro.

Compania a anunţat încă de la prezentarea rezultatelor financiare pe 2014 că anul acesta îşi reduce investiţiile. Petrom vrea să se concentreze în anii următori pe zăcămintele din Marea Neagră. Acolo vor fi pompaţi şi banii pe care îi va aduna din eventuala vânzare a parcului eolian de la Dorobanţu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri