Gabriel Biriș: Eliminarea accizelor la carburanți în comisie, un joc politic

Data actualizării: Data publicării:
gabriel biris

Gabriel Biriș, avocat și consultant fiscal, consideră că e vorba de un joc politic după ce ieri senatorii din Comisia de buget-finanțe au eliminat majorarea accizelor la carburanți, propunerea de introducere venind din partea Guvernului. Totodată, el a acuzat puterea că bulversează mediul de afaceri prin propuneri precum split TVA.

„Este bulversant tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă, îmi aduce aminte de sfârșitul anilor 90, în ceea ce privește lipsa de stabilitate și predictibilitate”, a spus Gabriel Biriș, la Digi24.

El a dat ca exemplu supracciza la carburanți, care a fost introdusă în 2014 de guvernul Ponta, a fost eliminată în 2016, pentru ca anul acesta să fie propusă din nou și, după toate indiciile după votul comsiei buget-finanțe de ieri, să se renunțe din nou la ea.

În ceea ce privește split TVA, o măsură clamată a fi de combatere a evaziunii, care nu face decât să crească semnificativ costurile atât în ceea ce privește operarea conturilor cât și banii blocați pentru companiile mici și mijlocii, poate să fie o problemă de viață și de moarte”, a precizat consultantul fiscal.

Biriș a criticat astfel guvernanții, care nu au luat în seamă criticile aduse pe seama acestei propuneri.

În cel din urmă, comisia buget-finanțe a stabilit ieri ca să se aplice inițial doar companiilor de stat și companiilor care au contracte cu statul.

Până acum reprezentanții guvernului au bătut cu pumnul în masă în fața mediului de afaceri, faptul că acum încep să înțeleagă că măsura ar putea face foarte mult rău economiei ne dă optimism să continuăm să vorbim, că poate nu vorbim degeaba”, a spus el.

De asemenea, el a atras atenția că economia românească a trecut prin tot felul de experimente.

Măsura cu split TVA nu a fost introdusă nicăieri în Europa. Suntem cobaii guvernanților, nu ai Bruxellesului, pentru că Bruxellesul nu e de acord cu asta”, a mai spus Biriș.

Revenind la acciza la carburanți, Gabriel Biriș și-a exprimat speranța că „ținând cont de gaura bugetară, mi-e imposibil să cred că această decizie de ieri e mai mult decât pur și simplu un joc politic”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri