Operarea sistemelor de distribuţie a energiei electrice, la licitaţie

Data actualizării: Data publicării:
Untitled

În facturi nu se regăsesc doar investiţiile realizate, ci şi cheltuielile acestor companii cu reparaţiile, personalul, cursurile de instruire, sedii, mentenanţa şi serviciile de IT. Toate aceste costuri sunt suportate de consumatorii finali, în factura la energie electrică.

„În loc să mai vii şi să spui uite cât m-a costat pe mine reţeaua colo, colo şi dincolo, poţi să spui: nu, pe o perioadă de 5 ani, scoţi la licitaţie o anumită regiune, concurează 3-4 operatori, şi acolo vedem cât îi va costa pe ei mentenanţa. Deci în loc să o stabilesc eu, reglementator, cumva din birou pe hârtiile pe are mi le aduci tu, putem să avem o licitaţie şi vedem de acolo care e preţul”, a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Iar acest lucru ar duce implicit şi la scădere preţurilor.

„Prin concurenţa asigurată prin licitaţii, acele preţuri pentru serviciile respective au şanse să scadă şi în consecinţă acest lucru se va vedea pozitiv şi în tarifele achitate de consumatori”, a spus Adrian Moşoianu, jurnalist profit.ro.

La începutul lunii martie, şi preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, declara că acele companii care au concesionat serviciul de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale trebuie să scoată la licitaţie activitatea de operare a reţelei.

„Consumatorul în mod normal ar trebui să aibă preţuri mai mici de plătit pentru că un sistem de licitaţie presupune competiţie. Se licitează de fapt mentenanţa, întreţinerea sistemului şi activităţi de dezvoltare, altele decât investiţiile strategice care sunt în sarcina concesionarului şi rămân în sarcina concesionarului”, a spus Nicolae Havrileţ, preşedinte ANRE.

Companiile Enel, Electrica, E.ON şi CEZ au primit în concesiune cele opt zone de distribuţie din România pentru o perioadă de 49 de ani cu posibilitate de prelungire.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri