Prețuri umflate artificial pe bursa de energie?

Data actualizării: Data publicării:
bec cu siguranta aprinsa
Energia electrică va fi întreruptă astăzi, temporar, în mai multe zone. Foto: GettyImages

Începem a patra săptămână cu preţuri istorice pe bursa de energie. Preţul electricităţii a atins valoarea de 650 de lei pe megawatt oră şi se apropie de triplul preţului din aceeaşi perioadă a anului trecut. Din datele de pe bursă pare că aceste preţuri au fost umflate artificial, iar singurii care au avut de câştigat au fost traderii care au cumpărat energie şi au oferit preţuri foarte mari.

Cotațiile care au ajuns la 650 de lei MWh au fost determinate de cumpărători şi traderi care au supralicitat preţul ofertat, deşi cantitatea de energie produsă în România şi scoasă la vânzare pe bursă era suficientă, iar preţurile cerute de vânzători erau mult mai mici decât ofertele făcute de cumpărători.

Curios este că în două din ultimele trei zile în care am avut cotaţii istorice, acestea au fost la sfârşit de săptămână, când consumul este scăzut, iar preţurile ar trebui, conform logicii economice, să fie în scădere şi ele.

Am avut două zile în această lună în care preţul energiei pe bursa din România a fost cel mai mare din toată Europa: 15 si 23 ianuarie. La fel, data de 15 ianuarie, când am avut pretul mediu al Bursei de aproape 75 de euro pentru fiecare MWh, era zi de duminică, atunci când consumul, în mod tradițional este scăzut, multe fabrici sunt oprite.

Putem spune, așadar, că foamea de energie este nejustificată. Iată cum au stat ofertele de cumpărare și de vânzare în aceste zile cu recorduri istorice: cantitatea de energie cerută de cumpărători a fost aproape dubla pe 23 ianuarie față de cea oferită de producători și vânzători.

Creșterea prețului pe bursă a fost determinată şi a început după declaraţia din 12 ianuarie a ministrului Energiei, care a spus că stocurile de cărbune mai ajung doar pentru 4 zile.

Ce pot face autorităţile: să desecretizeze contractele de pe bursă, pe baza unui Ordin pe care ANRE întârzie să îl adopte (deși este cerut de legea energiei modificată vara trecută în Parlament).

Prin acest ordin semnatarii tuturor contractelor de vânzare și cumpărare a energiei pe bursă, dar și cele de import-export de energie, vor putea fi cunoscuți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri