Studiu Eurostat. Energie ieftină în România, dar greu de achitat

Data actualizării: Data publicării:
bani factura captura

Consumatorii casnici au plătit în a doua jumătate anului trecut doar 3,4 euro pentru 100 de kilowaţi oră de energie produsă din arderea gazelor. Este cel mai mic preţ în rândul celor 28 de membre state ale Uniunii Europene, arată cel mai recent raport Eurostat.

România este în careul celor patru ţări în care gazul costă mai puţin de patru euro, însă Eurostat a dus analiza mai departe şi a ajustat preţurile la nivelul de trai din fiecare stat. În clasamentul în care preţul gazului este calculat în moneda virtuală a puterii de cumpărare, România nu mai stă chiar atât de bine.

Sunt 10 ţări în care consumatorilor casnici le este mai uşor să achite facturile la gaze. De exemplu, deşi în Marea Britanie gazul este de aproape două ori mai scump decât în România, nivelul de trai al populaţiei este suficient de ridicat cât să nu transforme factura într-o povară.

Tot în a doua jumătate anului trecut, consumatorii casnici din România au plătit 13 euro pentru 100 de megawaţi oră de electricitate. La fel ca în cazul gazelor, dacă tarifele sunt printre cele mai mici din Europa dacă sunt calculate în moneda unică.

Ajustarea datelor la puterea de cumpărare arată că în România este pe locul al treilea la povara facturilor la curent. Consumatorii casnici din Portugalia au cea mai scumpă electricitate comparativ cu nivelul lor de trai. Facturile sunt mari şi pentru germani. Iar în România plata electricităţii presupune un efort la fel de mare ca în Spania.

De asemenea, preţul energiei a crescut destul de mult în România a doua jumătate a anului trecut, arată raportul Eurostat. Cel mai mult s-a scumpit gazul, cu 7,2%, în vreme ce preţul curentului electric a crescut cu 6,1% comparativ cu semestrul doi din 2014.

Mai mult, o bună parte din factură nu ajunge în conturile companiilor de electricitate şi gaz pentru energia consumată, ci în visteria statului. La gaz, nu mai puţin de 47% din factura finală reprezintă taxe. Doar în Danemarca procentul este mai mare. Acolo 57% din preţul gazelor este determinat de stat. La electricitatea vândută în România pondera taxelor este mai mică decât la gaze, de doar 29%.

Raportul arată că în Uniunea Europeană, electricitatea pentru consumatorii casnici s-a scumpit cu 33% din 2008 până la finele anului trecut. Preţul gazului a avut un salt mai scăzut, de 14% din 2008 până în 2015 şi, în funcţie de codiţiile de pe piaţa petrolului a avut şi perioade de scădere, cum a fost în prima jumătate a anului trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri