Adio investiții cu bani europeni: Guvernul nu mai are bani pentru cofinanţare

Data actualizării: Data publicării:
160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Surpriză pentru primarii reuniţi la o şedinţă cu mai mulţi membri ai Guvernului. În timp ce edilii cereau o Ordonanţă de Urgenţă prin care să primească bani de la Trezorerie pentru cofinanţarea proiectelor europene, vicepremierul Sevil Shhaideh a venit cu alt mesaj. Nu mai sunt bani, pentru că plafonul de împrumut de la nivel naţional a fost epuizat. Ministrul de Finanţe promite însă că va găsi soluţii.

Guvernul nu mai are bani pentru cofinanţarea proiectelor europene derulate de administraţiile locale. Primarii cer, însă, rezolvarea acestei probleme.

Robert Negoiță, președinte AMR: „Pentru contractele finanţate, contractele de finanţare pe POR, mai daţi o ordonanţă pentru CO şi prefinanţarea din Trezorerie? Este foarte important, tocmai pentru că am văzut că v-aţi propus să atragem anul acesta bani europeni mulţi şi ne ajută foarte mult. Este esenţial”.

La cerinţele edililor, Guvernul ridică din umeri. Asta şi pentru că acordarea acestor bani ar putea duce la depăşirea deficitului de 3% asumat de România.

Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltprii Regionale: „Ministerul a iniţiat deja un proiect de act normativ cu privire la acordarea unor împrumuturi din Trezorerie. Singura, singurul impediment în acest moment este plafonul de împrumut de la nivel naţional care înţelegem că anul acesta a fost atins, este epuizat”.

Şi în aceste condiţii, primăriile nu-şi pot depune proiectele.

Robert Negoiţă, preşedinte AMR: „Păi şi noi nu mai luăm bani europeni acum? Cum dezvoltăm proiectele europene dacă nu ne ajutaţi cu cofinanţare şi prefinanţare.

Salvarea ar putea veni de la Ministerul de Finanţe.

Viorel Ştefan, ministru de Finanţe: „E în studiu la direcţia de Trezorerie şi datorie publică şi sperăm să venim cu o veste bună”.

Robert Negoiţă, preşedinte AMR: Doamne ajută.

Anul trecut, Guvernul Cioloş a acordat, prin ordonanţă de urgenţă, 400 de milioane de lei pentru finanţarea proiectelor începute de autorităţile locale prin Programul Operaţional Regional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri