Avertismentul specialiștilor. Șocurile din economie s-ar putea reflecta în prețuri

Data publicării:
supermarket

România poate avea pusee inflaţioniste. Economiştii vorbesc despre acest fenomen şi cred că s-ar putea produce foarte curând. Chiar dacă efectele nu se văd acum, am putea asista la un astfel de fenomen „peste noapte”, care să ridice preţurile. Mai ales că există o presiune pe cerere, odată cu mărirea salariilor şi a pensiilor.

Inflaţia este un paradox, spun specialiştii. Mai ales că, pe pieţele externe, băncile centrale au introdus multă monedă. Cu toate acestea, preţurile nu au crescut. Însă...„am putea avea peste noapte un puseu inflaţionist, care să rămână după aceea. Există acest pericol. Chiar dacă la nivel teoretic, deocamdată. Modelele economice prevăd un asemenea deznodământ. Sigur, capacităţile de producţie care există sunt mult mai mari decât cererea, deci practic, trăim o perioadă de restructurare economică”, spune Laurian Lungu – economist.

Nu este, însă, un scenariu care să poată fi identificat în timp. Dar presiunea asupra consumului ar putea determina o creştere accelerată a preţurilor.

„Unele companii ar putea decide să crească preţul mai mult decât ar fi justificat de şocul respectiv”, este de părere Horia Braun, economistul-șef al unei bănci.

Preţurile de consum au crescut cu 0.9% în iunie 2017 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Banca Naţională a României estimase o rată a înflaţiei de 0.6% în al doilea trimestru. Iar până la finalul anului inflaţia poate urca până la 1,6%, sub ţinta BNR de 2,5%.

Alimentele au o pondere de aproape 35% în coşul de consum pe baza căruia INS calculează inflaţia în România. Mărfurile nealimentare reprezintă peste 45%, iar serviciile – 19,9%.

Pondere în consum

Alimente: 34,65%

Mărfuri nealimentare: 45,45%

Servicii: 19,9%

Rata inflaţiei

iunie 2017 -- 0,9%

Estimare inflaţie

oct-dec 2017 -- 1,6%

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri