Cele mai profitabile bănci din Europa sunt în România

Data publicării:
banca profit shutterstock_515002651
Foto: Shutterstock

Cele mai profitabile bănci din Europa sunt în România. Rentabilitatea sistemului de la noi este dublă faţă de media continentului, arată cifrele Autorităţii europene de profil. Bancherii au vândut creditele neperformante şi dacă merg la fel de bine în continuare, anul acesta ar putea avea un câştig record la nivel local.


Băncile din România au urcat pe primul loc în Europa la profitabilitate după primele trei luni. Surpriza nu a fost mare, pentru că anul trecut erau pe treapta a doua a podiumului.

Bancherii de la noi au lăsat în urmă inclusiv economii puternice din Vest, deşi mecanismul prin care fac bani este identic.

„Decalajul ăsta în special faţă de ţările din zona euro e explicabil prin condiţiile de piaţă. În general o bancă ce face? Atrage depozite care sunt nişte economii pe termen scurt, de obicei o lună-trei luni. Şi plasează în nişte credite care au nişte scadenţe mai lungi, 3-4-5 ani. Cam pe acolo ar fi media. Diferenţa asta între termenul scurt scurt şi termenul mai lung se reflectă în dobânzi pe piaţă. În România, diferenţa asta este mai mare decât în Zona Euro”, explică Horia Braun, economist-șef la BCR.

Specialiştii băncilor spun însă că şi costurile pe plan local sunt mai mari decât în alte ţări.

„Dacă ajustăm rentabilitatea cu partea de cost a capitalului propriu, probabil că n-o să mai fim, să spun, într-o poziţie atât de puternică. Deci avem rentabilitate mai mai mare, dar şi costul capitalului este mult mai ridicat pe plan intern comparativ cu mediile Uniunii Europene”, spune Andrei Rădulescu, economist-șef la Banca Transilvania.

Economiştii spun însă că bancherii nu îi lasă şi pe clienţii lor să simtă că le merge bine.

„Băncile au tendinţa să supraestimeze dobânda activă şi să subestimeze pe cea pasivă. Adică, chiar dacă li se pare dobânda mică la credit, ea nu este mică, cel puţin în termeni reali cu inflaţia, iar la cea pasivă, la depozitele noastre este prea mică”, arată Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale la ASE.

Băncile româneşti sunt mai rentabile decât cele străine şi pentru că au vândut creditele care plăteau ratele cu întârziere mare.

Rata împrumuturilor neperformante a scăzut cu 30 de procente în doar un an. Iar Banca Naţională se simte datoare să avertizeze bancherii.

„Faptul că acum am avut ani de profit nu garantează profiturile pentru anii viitori. Mai ales că această structură de bilanţ vine în urma externalizării de profituri, iar aceste credite externalizate neperformante afectează profiturile viitoare ale băncilor”, explică Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.

Băncile locale au înregistrat un profit record de un miliard 240 de milioane lei în primul trimestru. Iar în tot anul trecut au avut câștig 4 miliarde 300 de milioane de lei.

Rata rentabilităţii

Belgia 12,5%

România 15,7%

Credite neperformante

mar. 2016 13,52%

mar. 2017 9,36%

Profit bănci

ian-mar 2017

1,24 mld. lei

2016

4,3 mld. Lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri