Gaze ieftine din Rusia - mărul otrăvit care ar putea duce la închiderea sondelor din țară

Data publicării:
statie gaze

Situaţie greu de înţeles: pentru că ANRE şi Guvernul nu s-au înţeles până acum să renunţe la calendarul de scumpire a gazelor, din moment ce metanul din import a ajuns să fie mai ieftin decât cel de la noi, autorităţile vin cu o propunere riscantă pentru toţi consumatorii.

Vom avea o filosofie inversată: nu vom încerca să scăpăm de gazele de import, ci dimpotrivă. Vom încerca să luăm cât mai multe gaze de import dacă au preţ mai mic. Ar putea să ajungă până la 30% în coşul consumatorului casnic, să fie producţie de import”, spune Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Cel mai probabil, Guvernul va scumpi, de la 1 iulie, gazele din producţia internă cu zece procente, până la 66 de lei pe Megawatt/oră.

Gazele înmagazinate vor fi şi mai scumpe: 86 de lei pe megawatt/oră, în timp ce gazul rusesc costă doar 63 de lei.

În felul acesta, Guvernul îi încurajează pe furnizori să cumpere din import, dar îi şi forţează pe producătorii Romgaz şi Petrom să închidă sondele, pentru că gazul autohton, mai scump, nu va mai avea căutare.

Furnizorii nu mai au niciun motiv să cumpere producţia românească care va trebui să se închidă, neavând desfacere. Ceea ce ne va face vulnerabili faţă de creşterile de preţ din partea ruşilor”, spune Mihai Vilt, reprezentantul unui furnizor de gaze naturale.

La rândul lor, distribuitorii avertizează şi ei că la iarnă România ar putea să fie obligată să cumpere gaze scumpe din Rusia, iar producătorii autohtoni riscă să nu mai poată reporni sondele închise.

Pentru că unele măsuri de liberalizare a pieţei nu au fost bine gândite, am putea sfârşi prin a tăia gazele consumatorilor noştri”, spune Eric Stab, reprezentantul unui furnizor de gaze naturale.

Consumatorii sunt atraşi în acest joc riscant din două motive: dacă Guvernul ar renunţa la calendarul de scumpire a gazelor, ar pierde impozitele de 850 de milioane de lei încasate de la Romgaz şi Petrom, tocmai pe seama calendarului de scumpire a gazelor. În plus, autorităţile încearcă să mascheze scumpirea, în plin an electoral, lăsând libere importurile ieftine. Riscurile sunt închiderea zăcămintelor interne şi scumpirile neaşteptate ale gazului rusesc. Nu în ultimul rând, România va redeveni dependentă de metanul de la Răsărit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri