Guvernul vrea o listă digitală cu toate clădirile firmelor

Data publicării:
sedinta de guvern gov ro-1

Registrul electronic este deocamdată un proiect. Potrivit iniţiativei Ministerului Finanţelor, registrul va prelua informaţii din rapoartele de evaluare a clădirilor care trebuie să fie depuse de PFA-uri şi de firme până la 31 martie, la direcţiile de taxe locale.

Se vor trece valorile declarate de proprietarii de clădiri evaluate sau la prima evaluare. Problema este că acele proprietăţi sunt declarate la primărie în scopul impunerii şi nu ar trebui să fie date publice pentru toţi cetăţenii”, spune Adrian Benţa, consultant fiscal.

Patronii au păreri împărţite.

Mi se pare totuşi corect pentru că sunt oameni care deţin proprietăţi mult subevaluate şi plătesc un impozit ca şi cel care deţine un apartament la bloc”, consideră Mărioara Negulescu, patronul unei firme.

„Atâta timp cât evaluatorul este plătit de mine, nu este independent! Dacă îmi evaluează casa la un preţ foarte mare, nu-l angajez! Este o prostie foarte mare, în toate ţările civilizate evaluatorii sunt angajaţi de către administraţiile locale”, afirmă Sergiu Popescu, patronul unei firme.

Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor spun că nu văd utilitatea acestui registru. Aceştia lucrează deja la o bază de date cu informaţii neconfidenţiale din rapoartele asupra clădirilor, iar până acum au fost centralizate datele a peste 100 de mii de clădiri.

„Cine va investi într-un soft care să strângă aceste informaţii? Va fi un efort fantastic pentru autorităţile locale să caute în rapoartele de evaluare informaţii pe care să le strângă şi să le trimită”, susține Adrian Vascu, reprezentant Asociaţia Naţională a Evaluatorilor.

Avocaţii aduc în discuţie o altă problemă: actuala legislaţie impune limite pentru accesul la informaţiile din rapoartele de evaluare.

Ar intra în contradicţie cu normele de Cod de Procedură Fiscală în ce priveşte acest secret fiscal. Nu pot fi obţinute decât de către cei în măsură, respectiv executorii judecătoreşti, lichidatorii”, declară Adrian Cuculis, avocat.

Marea problemă a direcţiilor de taxe locale este slaba informatizare, susţin patronii firmelor. Dosarele sunt prelucrate într-un ritm lent, pentru că multe primării nu au softuri moderne.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri