Legea care riscă să promoveze evaziunea, deși vrea s-o prevină

Data publicării:
160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea

Firmele nu vor mai fi sancţionate de ANAF la prima greşeală, ci vor primi un răgaz de cel puţin o săptămână ca să intre în legalitate. Legea prevenţiei urmează să fie adoptată de Guvern la sfârşitul lui februarie şi odată aplicată, Fiscul şi alte instituţii de control nu vor mai putea amenda o firmă înainte de a-i da avertizări şi sfaturi. Este o situaţie care ar putea lăsa loc de interpretări, pentru ca va deveni o graniță extrem de sensibilă spre evaziune fiscală.

Cristina Chiriac are o afacere în domeniul textil. Spune că, la fel ca mulţi alţi antreprenori, aşteaptă de multă vreme o lege care să-i protejeze de sancţiunile date prea uşor de autorităţi.

Vin controale de la diverse instituţii, iar antreprenorul trebuie să fie şi avocat, şi contabil şi alte multe funcţii pe care trebuie să le îndeplinească, neştiind întotdeauna care sunt drepturile”, spune Cristina Chiriac, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor.

„Pe o speţă, prevenţia se aplică o singură dată în interval de 5 ani, sunt şi domenii excluse - situaţii de executare silită sau munca la negru”, spune Florin Jianu, ministrul Mediului de Afaceri.

Cum va funcţiona legea prevenţiei? De exemplu, inspectorul Fiscului sau cel de la Inspectoratul Teritorial de Muncă nu va putea să dea amendă la prima contravenţie. Va scrie, în schimb, un proces-verbal şi va face un plan de conformare pe care firma trebuie să-l urmeze întocmai în perioada de păsuire, pentru a evita sancţiuni în cazul unui control ulterior.

Specialiştii atrag atenţia că legea ar putea aduce probleme.

Ce înseamnă că o faci o dată - ai făcut o evaziune fiscală de 100 de milioane, după care, de la următoarea te faci băiat cuminte. N-are logică”, spune Dan Schwartz, specialist fiscal.

Lasă loc de discuţii şi de aşa-zisele plăţi informale, pentru că în momentul în care un inspector va vedea probleme, reacţia normală va fi: lasă-le acum, dă-mi un avertisment”, Adrian Benţa, specialist fiscal.

Legea prevenţiei ar putea fi adoptată în şedinţa de Guvern din 23 februarie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri