Ministrul care a sunat un contribuabil nedreptățit: „A fost un gest spontan. Mă gândeam că poate omul nu mă crede”

Data publicării:
Anca Dragu la o conferinta de presa
Senatoarea USR Anca Dragu. Foto: gov.ro

Nu avea datorii la stat. Şi-a plătit la timp toate taxele. Chiar şi aşa, un inspector ANAF a decis ca firma lui de IT nu mai poate face afaceri peste hotare. Practic, nu mai avea dreptul să-şi deducă TVA-ul. Este povestea lui Valentin Radu, care are o afacere cu 50 de angajaţi. De vină pentru această situaţie ar fi fost un fond de investiţii care a băgat bani în compania lui şi despre care Fiscul a descoperit că are mici datorii la stat. Din această cauză, firma lui Valentin Radu a fost considerată de ANAF drept una care are riscul de a deveni restanţier. Situaţia a durat aproape opt săptămâni, timp în care a fost pus să completeze din nou mult blamata declaraţie 088, iar activitatea companiei a fost blocată. În această perioadă, afacerile au scăzut cu aproape 80%. După ce şi-a spus povestea în mediul virtual, Valentin Radu a fost sunat de ministrul de Finanțe, Anca Dragu. Aceasta a explicat la Digi24 de ce i-a dat telefon antreprenorului.

Am văzut povestea online, am primit postarea lui de la un coleg, de la secretarul de stat Claudiu Vrânceanu, și de la vicepremierul Borc. Am citit povestea, m-a intrigat, nu este prima poveste de genul ăsta, din păcate, și l-am invitat la o discuție. Voiam să înțeleg mai bine prin ce trece o firmă, un start-up, firma mică, care trebuie să obțină codul de TVA”, a spus Anca Dragu.

Ea a precizat că soluția pentru problema lui Valentin Radu era modificarea ordinului privind declarația 088, care era deja în lucru.

D-nul Valentin Radu a confirmat că suntem pe calea cea bună și ieri a fost publicat ordinul cu noile reguli pentru acest formular 088”, a spus ministrul.

Lecția e să avem noi, ca autorități publice, consultări, transparență. Poate dacă acest ordin ar fi fost mai mult dezbătut nu s-ar fi ajuns la aceste abuzuri, aberații. Dacă ele se întâmplă, să le semnalăm, să stăm la masă cu mediul de afaceri. Scopul Ministerului Finanțelor, al ANAF, nu e să închidă firme, ci să sprijine mediul de afaceri”, a adăugat Anca Dragu.

Ea a precizat că nu-l cunoștea pe Valentin Radu.

Să fiu sinceră, l-am sunat și am spus: sunt Anca Dragu, am făcut și o pauză după ministrul de Finanțe, mă gândeam că poate omul nu mă crede, sau poate că nu e potrivit, dar a fost într-adevăr un gest spontan și o oarece revoltă pe care am simțit-o vis a vis de un sistem care aducea probleme unei firme serioase, unei firme care oferea locuri de muncă, unui bun contribuabil”, a arătat ministrul.

Valentin Radu a povestit și el la Digi24 cum s-a rezolvat problema firmei lui și cum a decurs întâlnirea cu Ministrul Finanțelor.

A fost un moment în care m-am simțit dezamăgit. Ăsta a fost genul ăla de moment în care îți cade tot entuziasmul la parter și îți dai seama că trebuie să faci ceva, iar cel mai la îndemână a fost să îmi spun și eu amarul pe Facebook. A doua zi am primit un telefon de la d-na ministru de Finanțe care mă invita să o ajut în a elucida procesul acesta și să se rezolve acest bug din sistem”, a spus el.

Antreprenorul spune și el că nu o cunoștea pe Anca Dragu.

Ba mai mult, „nici nu știam cine mai e ministru”, adaugă el.

M-am dus imediat să discut și uimirea a fost că am găsit acolo un partener de dialog, am găsit aoclo mai mulți oameni interesați de problema asta, am găsit atenție și empatie”, a spus Valentin Radu.

El a precizat că aceastăv întâlnire nu a rezolvat, punctual, problema lui, dar astăzi a primit răspuns de la ANAF că s-a deblocat codul de TVA.

Beneficiul major a fost că am văzut că sunt oameni care vor să schimbe procesul și sunt acolo pentru a transforma lucrurile în mai bine, nu pentru a sta în tot felul de discuții”, a conchis el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri