#PanamaPapers| Schema prin care se ascund banii

Data publicării:
bani yuani dolari getty

În principiu, aşa cum subliniază şi jurnaliştii publicaţiei The Guardian, plasarea banilor în offshore-uri nu este neapărat un lucru ilegal. Multe dintre aceste companii din paradisuri fiscale au fost folosite de oameni de afaceri din Rusia sau Ucraina, pe motiv că astfel şi-ar fi protejat averile de bandele de gangsteri, dar şi pentru a scăpa de restricţiile impuse fondurilor în valută.

Magnaţii ruşi şi averile lor sunt, însă, doar o parte a problemei, pentru că aceste metode de a-şi ascunde banii sunt identice şi pentru lideri politici, pentru sportivi, pentru oameni de afaceri sau traficanţi de droguri. Aşa se face că paradisurile fiscale au devenit sinonime cu ascunderea adevăraţilor proprietari ai averilor, a originii banilor şi cu evitarea plăţii impozitelor.

Mai întâi, trebuie găsit un om de încredere. Cel mai bun prieten al tău sau naşul de botez al uneia dintre fiice. Banii transferaţi în paradisul fiscal sunt folosiţi pentru a salva banca pe care o conduce alt bun prieten. Acum apare în schemă o firmă de avocatură specializată în companii offshore. Banca te ajută să înfiinţezi companii în numele celui mai bun prieten, înregistrate într-un paradis fiscal. Firma de avocatură transferă bani către companiile offshore. Acum începe spălarea banilor, prin acordarea de împrumuri, de exemplu, pentru o staţiune de schi unde se căsătoreşte o fiică a ta.Transferurile sunt secrete şi sigure. Nimeni nu poate afla sursa banilor

Asta până când firma de avocatură, în cazul nostru Mossack Fonseca, este lovită de cel mai mare scandal de scurgere de informaţii confidenţiale din istorie.

Cine este firma Mossack-Fonseca

Deschisă în 1977 de Jürgen Mossack şi Ramón Fonseca, firma Mossack Fonseca este al patrulea cel mai mare furnizor de servicii offshore din lume. Mossack Fonseca este o firmă de avocatură ale cărei servicii includ înfiinţarea de companii în jurisdicţii offshore precum Insulele Virgine, Cipru sau Elveţia şi administrarea acestora, în schimbul unei taxe anuale.

Aflată în Panama, firma are o reţea globală de 600 de angajaţi care lucrează în 42 de ţări şi francize care acţionează independent în toată lumea. Până acum, casa de avocatură a reprezentat peste 300.000 de firme, peste jumătate dintre ele fiind înregistrate în paradisuri fiscale.  

Citiți și: 
#PanamaPapers| Apropiații lui Vladimir Putin ar fi ascuns miliarde de dolari în bănci și companii fantomă
Panama Papers | Afacerile controlate de miliardarul israelian Beni Steinmetz în România
Michel Platini și Lionel Messi, în documentele Mossack Fonseca
Documentele panameze. Rețeta prin care bogații lumii își ascund averile
Cum a acționat firma de avocatură Mossack Fonseca
PANAMA PAPERS | Rețeta prin care bogații lumii își ascundeau banii. Filiera românească

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri