Pastila de „adevăr economic”. Cum afli prețul corect al unei case?

Data publicării:
case cartier rezidential imobiliar sursa foto digi24

În doar opt luni, în România s-au făcut aproape 400 de mii de tranzacţii imobiliare. Dar oare câte dintre ele s-au făcut la valoarea corectă? De unde ar putea afla potenţialii clienţi că ei plătesc un preţ corect, și nu unul umflat artificial de boomul pieţei imobiliare?

Digi24 lansează un nou proiect săptămânal, „Veridice” se numeşte, în care Adrian Vascu, analist pe probleme economice, ne explică datele tehnice de care ne lovim în lupta cu birocraţia. El va aborda teme legate atât de operațiuni care ne privesc pe fiecare dintre noi (cum sunt impozitele pe clădiri sau tranzacțiile imobiliare), cât și teme referitoare la evoluția unei afaceri. Nu în ultimul rând, va atrage atenția autorităților pe diverse teme de interes din mediul economic.

Când vrei o casă, de unde știi cu cât s-au mai vândut recent altele similare?

Achiziția unei locuințe este un deziderat pentru majoritatea românilor, iar aceasta operațiune nu are loc în fiecare zi. Se ridică atunci o întrebare firească: de unde se pot informa cumpărătorii despre prețurile cu care s-au tranzacționat recent proprietăți similare?

Realitatea este că în România nu există platforme care să aducă la cunoștința publicului larg informațiile despre prețurile din contractele de vânzare-cumpărare. Achiziția se realizează practic pe bâjbâite.

Să ne imaginăm că piața imobiliară a României este o hală care acoperă întreg teritoriul țării și care este foarte puțin și neuniform iluminată. Comparați această imagine cu o hală agroalimentară de unde ne aprovizionăm cu fructe și legume. Vă puteți imagina că faceți achiziția fructelor și legumelor dintr-o hală fără lumină? Că selectați ceea ce cumpărați fără a avea toate informațiile la dispoziție? Prin comparație, pe piața imobiliară așa se desfășoară, de fapt, tranzacțiile.

Soluțiile pe care le consider cele mai accesibile sunt două:

1. preluarea informațiilor de la autoritățile locale. Toate primăriile dețin copii după contractele de vânzare-cumpărare ale imobilelor realizate pe parcursul unui an.

2. utilizarea platformei de înregistrare a tranzacțiilor deținută de către ANCPI (Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară).

Găsirea un mecanism care să sprijine aceste autorități în prezentarea în interes public a informațiilor pe care le dețin va determina ca în scurt timp să „aprindem lumina” în piața imobiliară românească și actorii acestei piețe să fie mult mai informați, deci mult mai puternici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri