Premieră după 20 de ani: scade numărul farmaciilor

Data publicării:
farmacie generic

Până la minusul din ultimul an însă, ritmul de creştere a numărului de farmacii era constant, cu 300 de noi unităţi deschise în fiecare an. Ba chiar în 2007 a fost un boom pe acest sector de vânzări de medicamente. Atunci au fost inaugurate 550 de farmacii.

Ieftinirea medicamentelor pare a fi principalul motiv pentru care numărul farmaciilor din România s-a redus. 7750 de farmacii apărau ca fiind deschise la finalul lui 2015. (CARTON 1) În aceeaşi perioadă a lui 2014, statistica arata că pe tot teritoriul ţării erau 7825 de farmacii.

Procentual, scăderea este de doar un punct procentual, dar, pe o piaţă estimată la 3,5 miliarde de euro anual, orice procent contează.

În plus, 2015 a fost primul an de scădere după mai bine de un deceniu de creştere constantă, timp în care an de an în România se deschideau cam trei sute de noi farmacii.

Nu doar numărul farmaciilor s-a redus, ci şi numărul medicamentelor vândute. Anul trecut, vânzările de profil au fost cu aproape 5% mai mici decât în 2014. Cel mai mult a scăzut cererea pentru medicamentele eliberate pe bază de reţetă, medicamente care înseamnă 70% din piaţă. Vânzările pe acest segment s-au redus cu zece procente, potrivit companiei Cegedim România.

Faptul că multe dintre farmaciile mici sunt la limita profitabilităţii se vede şi în tranzacţiile de pe această piaţă. Potrivit Ziarului Financiar, numai anul trecut lanţul de farmacii Help Net a integrat 19 farmacii Centrofarm. Anul acesta, cei de la Sensiblu au plătit 20 de milioane de euro pentru 78 de farmacii Polisano.

În total, pentru lanţurile farmaceutice din România lucrează mai bine de 10.000 de persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri