Avertisment: România, tot mai aproape de recesiune

Data actualizării: Data publicării:
scumpire inflatie curs valutar buzunare goale shutterstock_361461482

România riscă să treacă printr-o nouă recesiune. Este semnalul de alarmă tras de economişti, la nici o săptămână după ce Statistica a anunţat o creşterea economică peste aşteptări. Este însă o creştere bazată pe consum, care nu poate susţine avansul economiei pe termen lung. Totuşi, politicienii români par să aibă alte preocupări. Vor cu orice preţ să modifice Codul fiscal, chiar dacă patronatele atrag atenţia că măsurile vor destabiliza mediul de afaceri.

Oamenii de afaceri spun că modificarea Codului fiscal nu este necesară şi are mai degrabă efecte negative pentru economie. Spre exemplu, impozitarea companiilor cu afaceri de până la un milion de euro cu 1% din venituri va afecta 80 la sută din firmele din România, spun antreprenorii.

Vom îngropa și micile investiții, pentru că dacă el are un an pierderi, el tot plătește impozit pe cifra de afaceri. Cerem să rămână opțional”, spune Cristian Pârvan - Patronatul Investitorilor Autohtoni.

Oamenii de afaceri nu înţeleg nici de ce e nevoie de transferul contribuţiilor în sarcina angajatului.

Coaliția pentru Dezvoltarea României a menționat în nenumărate rânduri că vede această măsură că o măsură nepotrivită. Se pot crea din nou dezechilibre pe piața forței de muncă. Este un timp extrem de scurt de implementare”, spune Ionuţ Sas - Coaliţia pentru Dezvoltarea României.

Şi primarii continuă să se plângă de modificarea Codului fiscal.

Ne scad drastic veniturile, ceea ce pe termen lung și mediu afectează investițiile pe care le avem programate cu toții și implicit calitatea vieții în orașele și localitățile pe care le administrăm. Prin reducerea impozitului pe salriu de la 16% la 10% pierdem 40% din impozitele din acea sursă și guvernul ne propunere o creștere de la 41,75 la 43%, ceea ce e inacceptabil”, spune Emilian Oprea – primarul din Chitila.

Toată această presiune pe mediul de afaceri vine în condiţiile în care economiştii se aşteaptă la o nouă recesiune, iar cele mai pesimiste estimări arată că aceasta va avea loc înainte de finalul acestui deceniu.

Următoarea recesiune e inevitabilă, ne îndreptăm spre ea. Timpul tot scade până la următoarea recesiune și semnele se acumulează, aici sunt câteva semne că în SUA lucrurile se complică. Expansiunea se cam încheie, după părerea mea nu mai durează foarte mult”, spune Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

Una dintre îngrijorările analiştilor e legată de creşterea preţurilor. Mai ales că datele oficiale confirmă deja scumpirea alimentelor. Ouăle s-au scumpit în ultima lună cu aproape 7 procente.

Nu se plimbă găinile cu autoturismul. Am sesizat Consiliul Concurenței. Nu există niciun fel de inflență în costul de producție privind combustibilul, furajele”, spune Petre Daea - ministrul Agriculturii.

Creşterea economică de 8,8% din al treilea trimestru al anului i-a surprins atât pe analişti, cât şi pe oficiali.

„Creșterea asta mirobolantă a făcut-o mediul de afaceri și dacă puteți să îmi dați exemplu în ultimele 11 luni de o măsură în favoarea mediului de afaceri... Este exclusiv meritul mediului de afaceri. Nu ați dat nicio măsură în favoarea mediului de afaceri în 11 luni, este numai zbaterea antreprenorilor români și străini”, spune Cristian Pârvan - Patronatul Investitorilor Autohtoni.

Avansul PIB-ului României e cel mai mare din toată Uniunea Europeană şi a depăşit chiar creşterea Chinei, de 6,8%. Creşterea cu care se laudă Guvernul de la Bucureşti stârneşte însă îngrijorare printre specialişti. Analiştii Bloomberg spun că întrecerea Chinei nu ar fi de bun augur. Asta pentru că ultima oară când i-am depăşit pe chinezi, în 2008, a fost chiar înainte de declanşarea ultimei crize economice mondiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri