Se pregătesc de fuziune Banca Românească şi Piraeus Bank?

Data publicării:
BANI numaratoare

ACTUALIZARE 20.30. Punctul de vedere oficial, exprimat de şeful reţelei internaţionale a Piraeus Bank, Grecia: „Nu am discutat niciodată cu National Bank of Greece despre operaţiunile din România şi nici nu avem în plan acest lucru.

Prioritatea noastră este acum sprijinirea subsidiarei din România pentru a-şi îmbunătăţi operaţiunile, spre beneficiul clienţilor şi băncii, dar şi pentru a contribui în continuare la dezvoltarea economică a ţării” - Constantinos Loizides, Head of International Banking Operations din Centrala Piraeus Bank Grecia


Negocierile dintre Banca Românească şi Piraeus Bank ar fi într-un stadiu avansat, spun surse citate de Profit.ro, iar cele două subsidiare greceşti încearcă să vadă în ce măsură sunt compatibile portofoliile lor. Negocierile de fuziune au atins şi problema numelui nou înfiinţatei bănci. Se va numi Banca Româneacă. Şi tot de la Banca Românească vor fi şi directorii. Dacă acţionarii Piraeus vor avea un cuvând de spus în noua instituţie fianciară depinde de procedura prin care va fi realizată fuziunea.

Piraeus gestionează credite de 765 de milioane de euro şi depozite de 853 de milioane de euro. Pentru Banca Românească, membră a grupului elen National Bank of Greece, nu există date defalcate pentru activitatea din ţara noastră.

Se ştie însă că are o cotă de piaţă uşor mai mică decât Piraeus. Cele două bănci greceşti aflate în negocieri de fuziune au fost vecine anul trecut în clasamentul activelor din sistemul bancar românesc. Piraeus a ocupat locul 13, Banca Românească, locul 14.

Dacă şi-ar uni forţele, cota lor de piaţă combinată le-ar trimite pe locul 9, între celelalte două bănci greceşti din România, Alpha Bank şi Bancpost. Înscrierea noului grup financiar sub numele Banca Românească va însemna pentru Piraeus o ieşire din ţara noastră pe care oricum o plănuia. Anul trecut, fondul american de investiţii JC Flowers plănuia să preia la pachet atât afacerile Piraeus din România cât şi pe cele ale Băncii Carpatica. Negocierile au eşuat şi, în vreme ce Carpatica a fost preluată în cele din urmă de Nextebank, Piraeus a rămas în căutarea unui cumpărător.

Planurile de vânzare fac parte din strategia băncii mamă de la Atena a-şi reduce prezenţa în afara Greciei. Şi, înaintea negocierilor din România, National Bank of Greece şi Piraeus ar fi negogiat o fiziune şi în Bulgaria. Potrivit presei de la sud de Dunăre, condiţiile ar fi fost asemănătoare cu cele de aici. Afacerile Piraeus urmau să fie absorbite de cele ale National Bank of Greece. Însă discuţiile din Bulgaria nu au ajuns deocamdată nicăieri.

Pe lângă presiunuile pe care le-au pus crizele politice de la Atena pe afacerile lor, Piraeus şi Banca Românească au fost prinse şi în criza francilor. Înainte de 2008 au acordat un volum mare de credite în moneda elveţiană. Piraeus pregăteşte un program de conversie a acestor împrumuturi, dar mai înainte vrea să vadă ce clienţi pot benefica de program. Piraeus a vândut anul trecut un pachet de restanţe care i-au redus creditele neperformante din portofoliu de la 25% la doar 4%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri