SIVECO va realiza un sistem IT pentru SRI. Valoarea: 20 de milioane de euro

Data actualizării: Data publicării:
siveco sediu

Un consorţiu format din firmele SIVECO și Nova Tech Integrated Solutions SRL a câştigat o licitaţie pentru realizarea unui proiect IT al Serviciului Român de Informaţii care costă peste 20 de milioane de euro. Compania SIVECO a fost în mijlocul mai multor scandaluri publice. Cel mai mare a fost în anul 2014, când fondatoarea companiei, Irina Socol, a fost condamnată pentru o evaziune fiscală de trei milioane de euro. Ea este suspectă şi într-un dosar de corupţie alături de Ana Maria Pătru, fosta şefă a Autorităţii Electorale Permante.

Proiectul câştigat de SIVECO este coordonat de Serviciul Român de Informaţii şi se numeşte SII Analytics. Concret, este o bază de date uriaşă care va aduna informaţii de la toate instituţiile principale ale statului. De exemplu, Ministerul de Externe, cel de Justiţie, ANAF și Banca Naţională a României. SIVECO şi Nova Tech Integrated Solutions se vor ocupa de prima parte a acestui proiect.

SIVECO a ajuns în atenţia publică după ce Irina Socol, fondatorul firmei, a fost implicată în mai multe dosare penale, fiind condamnată deja la doi ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Motivul: a creat o caracatiţă din 50 de societăţi comerciale pentru a nu plăti taxe si impozite la stat.

Astfel, în perioada 2009-2013, s-au făcut tranzacţii fictive de aproximativ 10 milioane de euro. Irina Socol s-a retras din firmă după condamnare.

La licitaţia pentru proiectul SII Analytics, începută în 17 iulie 2016, au participat 18 firme în opt asocieri. Licitaţia a respectat procedurile legale, spune SRI, beneficiarul proiectului.Potrivit procedurilor, termenul de semnare a contractului este de 11 zile. În această perioadă pot fi depuse contestaţii.

„Serviciul Român de Informaţii a respectat fără echivoc toate prevederile legale care reglementează derularea achiziţiilor publice, iar acestea au fost supuse permanent controlului instituţiilor abilitate. SRI a respectat prevederile legale care reglementează modalitatea de accesare a fondurilor europene şi desfăşurarea achiziţiilor publice în România”, arată un comunicat al servicului.

Instituţia mai precizează că a prezentat şi comisiei parlamentare de control detalii despre proiectul SII Analytics. Potrivit sistemului de electronic de achiziţii publice, consorţiul românesc a subcontractat un gigant de pe piaţa mondială - BAE Sistems şi o altă firmă - Romsoft internaţional. Într-un raport publicat anul trecut de Agenţia pentru Agenda Digitală a României, SIVECO a câştigat în perioada 2011- 2015 peste 60 de contracte cu statul în domeniul IT, valoarea lor totală fiind de 95 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri