Succes pentru datornici cu darea în plată

Data publicării:
bani

Ionuţ Balaban, din Galaţi, răsuflă uşurat după ce a scăpat de datoria de peste 38.000 de euro pe care o avea la o bancă. Răspunsul mult aşteptat a venit la o lună după ce a a trimis notificarea pentru dare în plată.

Mi-au spus: domnul Balaban, v-a venit răspunsul din centrală de la București, vi s-a acceptat darea în plată și vă așteptăm în cursul zilei de astăzi să veniți să semnați actele de remiterea datoriei,” povestește Ionuț Balaban.

Gălăţeanul a luat un credit de 37.500 de euro în 2008, pentru a-şi cumpăra o locuinţă de 30 de metri pătraţi.

În 2011 însă nu şi-a mai putut achita ratele care între timp s-au dublat, aşa că banca l-a executat silit. În 2013, locuinţa a fost vândută la jumătate de preţ faţă de cel de achiziţie, iar gălăţeanul a fost pus să plătească diferenţa de bani plus comisioane şi penalităţi.

Am cumpărat casa, mi-a vândut casa şi mi-a pus poprire pe salariu pe o sumă mai mare... 38.000 şi ceva. N-aş fi reuşit să plătesc niciodată acea datorie,” spune Ionuţ Balaban.

Avocaţii spun că în această situaţie sunt sute sau chiar mii de români care, deşi au fost executaţi silit de bănci, au rămas cu datorii. Teoretic, în cazul lor, o simplă notificare de dare în plată ar suficientă pentru stingerea datoriilor.

Nici nu mai discută de necesitatea apelării la un notar public, fiindcă imobilul a fost deja vândut, iar banca, prin simpla notificare de remitere a datoriei, practic de recunoaştere ca fiind stinsă a datoriei de către bancă, ar trebui ca banca să emită un document, din care să reiasă faptul că împrumutatul nu mai are niciun fel de datorie,” explică Adrian Cuculis, avocat clienţi ai băncilor.

În practică, însă, băncile au contestat notificările şi doar în unele cazuri au acceptat darea în plată.

Unde este evident că un client de bună-credinţă nu poate face faţă plăţilor, ne vom abţine de la a contesta notificarea în sine, vom constesta şi vom aduce problema neconstituţionalităţii legii,” precizează Ionuţ Stanimir, purtătorul de cuvânt al unei bănci.

Avocaţii spun că dacă banca acceptă un acord de stingere a datoriei, actul rămâne valabil chiar şi dacă legea este supusă analizei Curţii Constituţionale.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri