Se reia proiectul lui Ceaușescu, canalul Dunăre - București

Data publicării:
canal

Românii ar putea ajunge de la Bucureşti la mare şi în deltă pe Dunăre. Autorităţile vor să aducă la viaţă un proiect realizat în proporţie de 70% pe vremea lui Ceauşescu. Ce a mai rămas din principalul port construit pe râul Argeş în localitatea 1 decembrie, aflăm dintr-un reportaj Digi24.

Marin Filot, fost şofer al şantierului Dunăre – Bucureşti: „Era cale ferată aicea, tot. Macarale... Că venise şi macarale! Că zicea că vine de la Dunăre, până aici. Şi descarcă, încarcă în vagoane şi duce în ţară! Acum, nimic! S-a ales praful de tot!”

Împreună cu nea Marin, între 1986 şi 1989, a lucrat la amenajarea portului 1 Decembrie şi Costel Dinu. Era un tânăr gestionar, cu aspiraţii de navigator... amator.

Costel Dinu, fost gestionar al santierului Dunăre – București: „La timpul ăla, că eram tineri, şi ne făceam ideea să ne cumpărăm... nu iahturi, că nu ne permiteam noi. Să ne cumpărăm o barcă d-asta cu motor. Da, să ne ducem în deltă, să ne ducem în...”

În ultimii ani ai comunismului, locul năpădit astăzi de gunoaie şi stuf era un imens furnicar. De oameni şi de utilaje. Peisajul a rămas în fotografii. Şi-n amintirile lui Costel, şi-n amintirile lui nea Marin, şi-ale miilor de români aduşi la lucru, cu voie sau fără de voie.

În vara lui 1989, lucrările au fost sistate fără explicaţii. Muncitorii au fost retraşi. Au rămas utilajele fixe. Dar la începutul anilor 1990, au început să dispară. Şi locomotive, şi dale, şi fier, şi barăci, chiar şi macaralele.

Petre Gheorghe, primarul localităţii 1 Decembrie, județul Ilfov: „Asta este ceea ce a mai rămas din şinele macaralelor care trebuiau să opereze danele din zona în care ne aflăm acum. Chiar au existat două macarale, care... vă daţi seama: macarale din alea portuare.”

Chiar dacă nu mai este la nivelul anului 1989, construirea canalului dorit de domnitorul Cuza, de Regele Carol I, de Regele Ferdinand, de ingineri de top, de politicieni interbelici şi chiar de Ceauşescu, este posibilă. Ludovic Orban, ca ministru al Transporturilor şi Sorin Oprescu, ca primar general, au vrut să relanseze proiectul, dar în van. Gabriel Firea a anunţat însă că vrea canalul finalizat şi a demarat procedurile.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „Pregătim acum un studiu de fezabilitate, de fapt, o updatare a vechiului studiu de fezabilitate în ceea ce priveşte un proiect controversat, dar extrem de important, început în perioada comunistă, dar care a fost demarat tot cu banii românilor. Mă refer la proiectul canalul Dunăre-Bucureşti.”

Petre Gheorghe, primarul localităţii 1 Decembrie: „Vom beneficia, pe lângă relocarea multor societăţi care vor avea activitate aici în port, de locuri de muncă pentru tinerii din localitatea noastră!”

Conform proiectului, prin amenajarea cursului inferior al râului Argeş, canalul trebuie să lege Capitala de Dunăre în zona portului Olteniţa. Conform specialiştilor, pe canalul Dunăre - Bucureşti ar fi transportate anual peste 20 de milioane de tone de marfă.

Apa ar asigura irigarea tuturor culturilor agricole din centrul Bărăganului, iar datorită îndiguirii, 30.000 de hectare de teren agricol şi peste 6.000 de gospădării ar fi ferite de inundaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri