VIDEO. Pericolul din tunelurile feroviare ale României

Data publicării:
tunel tren timisul de sus

Nereguli grave la cele 184 de tuneluri feroviare verificate în ultimele luni de inspectorii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Nu există căi de evacuare a pasagerilor şi nici venilatoare speciale pentru fum. În plus, trenurile pentru stingerea incendiilor au fost casate, iar salvatorii se întreabă cum ar putea ajunge la cei blocaţi într-un tunel în cazul unor urgenţe majore.

Astfel de acţiuni ale salvatorilor au avut loc în mai toate tunelurile din ţară. Peste 184 au fost verificate în mai puţin de 5 luni.

Pompierii au vrut să se asigure că în cazul unei garnituri blocate într-un tunel, oamenii pot fi evacuaţi în siguranţă. Doar că la mai toate tunelurile inspectate au fost găsite nereguli.

Exista problema serioasă a ventilației, a evacuării”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Pe una dintre cele mai circulate rute, Bucureşti-Braşov, astfel de probleme pot fi văzute imediat.

Laurențiu Rădulescu, reporter Digi24: „Suntem pe magistrala 300 a CFR. Suntem la ieșire din Predeal, Timișul de Sus este în fața noastră. Este primul tunel pe care îl întâlnim, cu o lăţime de aproximativ 6-7 metri.

Cei de la DSU spun că în orice moment într-un astfel de tunel un tren poate rămâne blocat. Aici nu avem căi de evacuare. În cazul în care trenul rămâne blocat aici, în mod normal acest tunel ar fi trebuit proiectat cu niște uși. Aici sunt doar niște spații de refugiere. Dar gândiți-vă câte persoane sunt într-un tren și câte pot intra aici”.

Specialiştii spun că în cazul unui tunel cu o lungime de un kilometru ar trebui făcute guri de ventilare a fumului. În plus, ar trebui create şi uşi de evacuare a pasagerilor. Cel puţin una pentru un tunel cu o lungime de 500 de metri.

Lucrările pentru siguranţa pasagerilor par însă imposibil de realizat acum, de vreme ce doar magistrala Bucureşti-Oradea, spre exemplu, a fost ridicată în anii 1870.

Laurențiu Rădulescu, reporter Digi24: „Săgeţile albe pe care le vedeţi indică ieşirea din tunelul în care ne aflăm. Pompierii spun că aceste săgeţi ar trebui să fie desenate cu vopseluri reflectorizante. Un tunel ar trebui să fie şi iluminat. În cazul de faţă, becul acesta nu ştiu de când nu a mai fost schimbat, dar cu siguranţă nu funcţionează”.

Inspectorii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă atrag atenţia şi în privinţa trenurilor de salvare şi stingere a incendiilor. Multe dintre ele au fost casate de CFR, aşa că pompierii se întreabă cum ar putea ajunge rapid în dreptul unor tuneluri în caz de urgenţă. Până în acest moment conducerea Căilor Ferate Române nu a oferit niciun punct de vedere pe marginea subiectului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri