Trei hoteluri fără facturi, în România

Data publicării:
hoteluri facturi

Un hotel din Braşov şi-a schimbat total faţa pentru a deveni independent energetic. Tavanul betonat a fost înlocuit cu ferestre mari de sticlă, astfel că acum o bună parte din zi lumina e gratis. Când nu bate soarele, intră în funcţiune senzorii de lumină. Becurile nu mai pot fi uitate aprinse şi deja consumul de energie a scăzut cu aproape 50%. Necesarul rămas e acoperit mai nou şi din surse proprii. Administratorii hotelului au instalat panouri fotovoltaice însă drumul parcurs deja către independenţă e mai lung de atât.

Irina Vasili Erio, reprezentant hotel 3*: „Am schimbat deja boilerele de încălzire a apei calde cu boilere prin condensaţie, am montat senzori de mişcare în spaţiile publice ale hotelului, am montat un sistem de decuplare automată a curentului electric în momentul în care camera nu este ocupată."

Un alt hotel din Braşov şi încă unul din Covasna fac parte din programul european de reducere a consumul de energie. E un proiect pilot în care se întrec 16 hoteluri din 7 ţări pentru a atinge o performanţă energetică foarte ridicată. Clădirile însă nu sunt construite de la zero în ideea de a fi prietenoase cu mediul; sunt clădiri proiectate în trecut care trebuie modificate.

Dan Chivu, director hotel 4*: „Problema cea mai mare a fost anvelopa hotelului, aici noi pierdem cam 35% din energia pe care o folosim la încalzire, deci aici trebuie să intervenim cel mai tare”.

Sunt însă investiţii care se pot transforma rapid într-un avantaj competitiv. Clienţii interesaţi de protecţia mediului pot înclina către alegerea unui hotel care nu risipeşte energia.

Pe termen mai lung, până în 2050 statele din Europa sunt obligate să reducă emisia gazelor cu efect de seră cu până la 95% faţă de anii '90. Destinaţia este clar reducerea consumului de energie, aşa că cine porneşte mai repede în cursă va avea doar de câştigat.

Beneficiile nu sunt doar în viitor însă. Dacă îşi duc consumul de energie aproape de zero, hotelurile îşi pot reduce costurile totale de operare chiar şi cu 70%. Ceea ce poate în timp sa însemne tarife de cazare mai competitive.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri