Undă verde pentru noul Cod Fiscal

Data publicării:
COD FISCAL

Cea mai importantă modificare adusă de noul Cod Fiscal vizează taxa pe valoarea adăugată.

Potrivit proiectului de lege, TVA ar urma să scadă de la 24% cât este acum, la 20%. Taxa pe consum ar urma să fie chiar și mai mică în cazul unor alimente: 9% la legume, fructe, pește, carne, ouă, lapte și păsări vii. Reducerea acestor taxe ar însemna însă şi un minus de 11 miliarde de lei la buget.

Alte aproape 3 miliarde de lei se vor pierde din scăderea accizelor. Proiectul prevede reducerea cu până la 20% a accizelor pentru carburanţi. Asta înseamnă un câştig de 38 de bani pe litru pentru şoferi, adică exact valoarea supraaccizei introduse în aprilie 2014. Mai mici vor fi şi taxele plătite de producătorii de alcool. Pe de altă parte, țigările electronice ar putea fi accizate și, deci mai scumpe, din 2016.

Guvernul vrea să scoată la lumină și munca la negru. Pentru asta va reduce contribuţiile sociale atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori. Măsura va intra însă în vigoare din 2017.

Şi dările locale ar putea fi modificate. Impozitul pentru locuinţe ar putea fi cu 6% mai mare, iar cel pentru terenurile agricole s-ar putea dubla. Pentru şoferi, creşterile de impozit sunt de peste 10%. Majorarea acestor taxe este însă sub semnul întrebării, pentru că decizia de modificare a impozitelor, în sus sau în jos, aparţine primăriilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri