Victimele industriale ale petrolului ieftin

Data publicării:
sonda petrol - GettyImages - 16 oct 15

Un an şi jumătate de la prăbuşirea preţului petrolului a fost prea mult pentru companiile româneşti de profil. "Prospecţiuni", compania veche de 65 de ani care a descoperit majoritatea rezervelor de ţiţei şi gaze din ţara noastră, a intrat în insolvenţă. Directorul firmei care a făcut explorare în peste 60 de ţări spune că ştia că se va ajunge aici.

„Am disponibilizat în jur de 1.800 de oameni într-un an jumătate”, explică Marius Milea, directorul general.

Într-o singura lună, compania are cheltuieli de peste 4 milioane de euro cu salariile şi aparatura de cartografiere a solului, spune actualul administrator judiciar.

„Vor trebui luate acum măsuri de optimizare a costurilor pe zona de personal pentru că am constatat niveluri exagerate de retribuire de ordinul miilor şi zecilor de mii de euro pe o poziţie de conducere, ceea ce nu mi se pare chiar justificat”, spune Remus Borza, administrator „Prospecţiuni”.

Petrom şi-a redus investiţiile cu aproape 40%, după ce a anunţat că pentru prima data de la privatizare înregistrează pierderi. Fabricile Faur şi Uztel, care produceau sonde şi echipamente petroliere au intrat şi ele în insolvenţă.

„O criză a petrolului se traduce ca un joc de domino spre foarte multe zone industriale. Avem 70-80.000 de oameni care depind direct sau indirect de această industrie”, estimează Daniel Apostol, secretarul general al Asociaţiei Companiilor Petroliere.

În ultimul an, Petrom a închis 400 de sonde, a disponibilizat 900 de angajaţi şi a scos la vânzare 32 de zăcăminte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri