Armamentul SUA pentru Europa de Est a ajuns în Germania

Data publicării:
tanc

După o călătorie de o lună pe mare, două vase încărcate cu sute de vehicule militare şi arme au ancorat într-un port german. De aici, vor porni pe calea ferată, spre statele de pe flancul estic al NATO, inclusiv spre România, unde soldaţii americani vor participa la exerciţii de luptă.

Armata americană a rezervat acestei misiuni de antrenament aproape trei mii de piese de tehnică militară, ce vor fi folosite de cei patru mii de soldaţi americani, trimişi să întărească graniţa Alianţei. O parte din acest armament va ajunge şi în România, pentru manevre de pregătire, programate luna viitoare.

Cea mai bună metodă de a menţine pacea este să fim mereu pregătiţi. Vrem să demonstrăm soliditatea şi cooperarea în cadrul Alianţei şi angajamentul Statelor Unite faţă de protejarea păcii acestui continent”, a declarat Timothy McGuire, adjunctul comandantului forţelor americane în Europa.

E vorba de tancuri, obuziere autopropulsate şi sute de alte vehicule de luptă americane, care au început, vineri, să debarce în portul german Bremerhaven, de unde vor fi transferate în Europa de Est pentru a consolida apărarea NATO faţă de o eventuală agresiune rusă, scrie News.ro.

Aproximativ 3.500 de militari din cadrul celei de-a 4-a Divizii de Infanterie de la Fort Carson, Colorado, urmează să sosească - împreună cu echipament care include 87 de tancuri şi 144 de vehicule de luptă - în următoarele două săptămâni.

Această mobilizare marchează începutul unei noi faze a Operaţiunii Atlantic Resolve, care prevede o prezenţă continuă în Europa, timp de nouă luni, a unei echipe americane de luptă din cadrul brigăzii americane de vehicule blindate, pe bază de rotaţie.

Misiunea ei este să ofere asigurări aliaţilor îngrijoraţi din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi alte state NATO faţă de o Rusie tot mai imprevizibilă şi agresivă. Noile forţe se vor aduna mai întâi în Polonia, iar apoi de vor răspândi în şapte ţări, din Estonia şi până în Bulgaria.

O unitate a cartierului general va fi staţionată în Germania.

Secretarul american al Apărării Ashton Carter a anunţat această desfăşurare anul trecut, când a precizat că aceste forţe vor participa la exerciţii militare regulate în regiune, împreună cu aliaţi NATO.

Comandantul trupelor americane în Europa, locotenent-generalul Ben Hodges, cataloga la vremea respectivă această mobilizare drept o „materializare a angajamentului Statelor Unite de a descuraja agresiunea şi a-i apăra pe aliaţii şi partenerii noştri europeni”.

Statele Unite plănuiesc, de asemenea, să trimită o brigadă a aviaţiei de luptă, cu aproximativ zece elicoptere de tip Chinook, 50 de elicoptere de tip Black Hawk şi 1.800 de oameni de la Fort Drum, New York, dar şi un batalion împreună cu 24 de elicoptere de tip Apache şi 400 de oameni de la Fort Bliss, Texas. Ei vor avea cartierul general în Germania, iar unele aeronave vor fi poziţionate în Letonia, România şi Polonia.

Alţi membri NATO îşi vor consolida, de asemenea, prezenţa în regiune.

Marea Britanie trimite avioane de vânătoare la Marea Neagră, în România, iar un batalion de militari, tancuri şi vehicule blindate uşoare urmează să fie mobilizat în Estonia, în primăvară, susţinut de trupe din Franţa şi Danemarca.

Germania intenţionează, de asemenea, să trimită trupe în Lituania.

Albania, Belgia, Canada, Croaţia, Franţa, Italia, Luxemburgul, Olanda, România şi Slovenia urmează să joace totodată un rol în cadrul a ceea ce NATO numeşte Enhanced Forward Presence.

Statele Unite plănuiesc, de asemenea, să mute o unitate Stryker din Germania în Polonia, în cadrul acestui grup.

NATO a început deja să poziţioneze echipament şi muniţie în Europa de Est, cu scopul de a reduce perioada de timp necesară în vederea desfăşurării unor unităţi suplimentare, în cazul în care este necesar acest lucru.

(surse: News.ro, Digi24 TV)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri